wtorek, 5 maja 2015

Sałatka z brokułem i tuńczykiem

Sałatka z brokułem i tuńczykiem


Sałatka brokułowa z tuńczykiem
Sałatka z brokułem i tuńczykiem
Sałatka z brokułem i tuńczykiem to pomysł na pożywne drugie śniadanie, które możecie zapakować do Waszego lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. O ile oczywiście nie straszny Wam rybny zapaszek tuńczyka. Sałatka jest lekka i nieprzekombinowana. Brokuł, tuńczyk i jajka tworzą naprawdę fajne połączenie smakowe. Wzbogaciłam je także o dodatek awokado, które choć samo w smaku jest dość mdłe, to dodaje sałatce dodatkowych wartości odżywczych. Taką sałatkę najlepiej serwować w towarzystwie grzanek z bagietki.


Sałatka z brokuła i tuńczyka

SAŁATKA BROKUŁOWA Z TUŃCZYKIEM


Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 brokuł
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk w oliwie ev -125 g; waga po odsączeniu)
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • pół dojrzałego awokado
  • dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz 

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze, aż będzie al dente (ma być miękki, ale nie rozgotowany). Odstawiamy go do przestygnięcia. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Tuńczyka odsączamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka.

Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy na pastę ze szczyptą soli (w moździerzu lub bokiem noża). Oliwę łączymy z cytryną i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy brokuła, jajka, awokado, posypujemy cebulką i kawałkami tuńczyka. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy. 

Wypróbuj inne sałatki brokułowe

 Sałatka z brokułami i boczkiem
Sałatka brokułowa z boczkiem
i żurawiną
 Sałatka z kaszy pęczak i borkułu
Sałatka z pęczaku, indyka
i brokuła
Sałatka z bulguru i brokułów
Sałatka z bulguru, fety
i brokułów

Sałatka brokułowa z tuńczykiem
Sałatka z brokułem i tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem w puszce i brokułem

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy :

  1. I znowu po odwiedzeniu Filozofii Smaku zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie składników. Brokuły i jajko łączyła już nie raz, nigdy z tuńczykiem, ale przewiduję, że taka sałatka jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sałatka :) Fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brokuły, ale nie przepadam za połączeniem jajka i tuńczyka ;)

    Niemniej sałatka prezentuje się bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, kiedyś brokuły wydawały mi się brzydkie, śmierdzące i niesmaczne. Dziś je uwielbiam, bo w takich sałatkach sprawdzają się super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.