środa, 27 maja 2015

Parzybroda z młodej kapusty

Parzybroda z młodej kapusty

Parzybroda przepis
Parzybroda z młodej kapusty

Parzybroda to gęsta zupa na bazie słodkiej kapusty pochodząca z okolic Częstochowy, czyli jakby nie patrzeć po prostu rodzaj kapuśniaku. Jest pożywna i rozgrzewająca. Korzystając z sezonu na młodą kapustę, postanowiłam przygotować parzybrodę z jej dodatkiem. To konkretna potrawa, która przypadnie zapewne bardziej do gustu panom. Jej gęstość dostosujcie do własnych preferencji, zmniejszając lub zwiększając ilość płynu w przepisie.

Zupa parzybroda przepis

PARZYBRODA Z MŁODEJ KAPUSTY


Składniki:
  • 1 nieduża główka młodej kapusty (około 800 g), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści, z wyciętym głąbem
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki mielonego kminku (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżka masła (ewentualnie smalcu)
  • 150-200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 1-2 łyżki mąki
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. W garnku umieszczamy ziemniaki, kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Wlewamy około 1,5 litra wody (zamiast wody można użyć wywaru warzywnego lub mięsnego, np. na żeberkach lub wędzonce). Garnek stawiamy na gazie, zagotowujemy. Dodajemy kminek oraz sól (na początek około pół łyżeczki) i świeżo zmielony pieprz do smaku. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nierozgotowane. 

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy przez kilka minut, aż się zrumieni. Dodajemy cebulę, smażymy 2-3 minuty. Wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, przesmażając mąkę z cebulą i boczkiem przez niespełna 2 minuty. Na patelnię wlewamy chochelkę płynu z parzybrody i zawartość patelni przekładamy do zupy. Parzybrodę mieszamy, podgrzewamy przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku ponownie solą i pieprzem, dodajemy koperek. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Wierzch zupy można dodatkowo posypać świeżym koperkiem. Parzybrodę podajemy z dodatkiem pieczywa. 

Uwagi:

- zupę możecie wzbogacić o dodatek włoszczyzny w postaci obranej pokrojonej w kostkę marchewki, pietruszki i selera
- do parzybrody można dodać także żeberka. Najlepiej przygotować wywar na ich bazie, a następnie zupę ugotować z dodatkiem takiego bulionu i żeberek.

Kapusta parzybroda

Czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy :

  1. Jaka ciekawa nazwa! Nigdy o takiej nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa absolutnie powala. :-) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna musi być ta zupa:) Porywam porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusilam się chociaż nie przepadam za słodka kapusta i... ta zupa jest genialna! Prosta, szybka w przygotowaniu i zaskakująco smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa genialna w swej prostocie i szybkości wykonania, polecam jednak dodatek kminku na lepsze trawienie jak to przy kapuście bywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No dobra, teraz mam smaka. Ale gdzie ja znajde muodom kapuste w Londynie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.