sobota, 9 maja 2015

Naleśniki jaglane

Naleśniki jaglane

Naleśniki jaglane przepis
Naleśniki jaglane 
Na rozpoczęcie weekendu mam dla Was przepis na smaczne bezglutenowe naleśniki na bazie mąki jaglanej. Ostatnio smażę je dość często i serwuję ze słodkimi dodatkami, np. konfiturą, białym serem wymieszanym z jogurtem lub owocowym sosem. Dzień rozpoczęty od takich naleśników z pewnością będzie udany. Wypróbujcie przepis i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakują naleśniki na mące jaglanej.

Naleśniki na mące jaglanej

NALEŚNIKI JAGLANE
Śniadanie Mistrzów #271


Składniki (na 4-5 sztuk):
  • 1 szklanka mąki jaglanej (3/4 szklanki, jeśli chcesz otrzymać bardzo cienkie naleśniki - patrz uwagi do przepisu)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju lub stopionego masła
  • szczypta soli
  • do podania ulubione słodkie lub wytrawne dodatki 

Naleśniki jaglane - przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajka. Dodajemy olej i sól. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki i odstawiamy na 15-30 minut. Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka. Ciasto dokładnie mieszamy. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem, pamiętając, by przed wylaniem ciasta na patelnię dokładnie je wymieszać. Naleśniki jaglane podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Ja naleśniki jaglane podałam z dżemem z dyni, jogurtem naturalnym i miodem.

Uwagi:

- należy pamiętać, by za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię, dokładnie je wymieszać
- naleśniki przygotowane z 3/4 szklanki mąki jaglanej wymagają odrobinę wprawy i dobrej patelni (są dość cienkie). Naleśniki przygotowane z całej szklanki mąki smaży się o wiele wygodniej. Te, które widzicie na załączonych fotografiach zostały zrobione z 3/4 szklanki mąki jaglanej.
- mąkę jaglaną zamawiam od jakiegoś czasu u Skworca. Póki co, sprawdza się naprawdę świetnie i co najważniejsze - nie ma posmaku goryczki.

Proste naleśniki jaglane
Naleśniki jaglane 
Lunchbox: naleśniki z mąki jaglanej, konfitura, owoce

Czas przygotowania: 25 minut.

18 komentarzy :

  1. nalesniki jaglane, zaraz obok owsianych są moimi ulubionymi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię naleśniki jaglane, ale dodaję też i inne mąki (najczęściej owsianą, gryczaną lub kasztanową) i muszę kiedyś wypróbować z samej jaglanej, bo te Twoje wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować. Kochana, gdzie kupujesz mąkę jaglaną??

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwi naleśniki idealne:) ....

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja, tylko upolować mąkę jaglaną i będziemy smażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja mąkę kupuję w zwykłych supermarketach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka ma być konsystencja ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy26 maja, 2016

    a zamiast mleka można roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie robię tę naleśniki, a mąkę zawsze robię sama (jest idealna - bez goryczki, wręcz lekko śmietankowa w smaku).

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak robisz tę mąkę sama?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję już gotową mąkę ze sprawdzonego miejsca.

      Usuń
  11. A mi wogole nie smakują, może mam inny gust smakowy? Ponadto nie wiem dlaczego, ale się łamią i są suche :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli się łamią i są suche, to spędziły zbyt wiele czasu na patelni. Te naleśniki są z gatunku miękkich i raczej wilgotnych. Wiele osób smaży naleśniki bezglutenowe zbyt długo, próbując je mocno przyrumienić, podobnie jak robi się to w przypadku naleśników pszennych. To częsty błąd. Ja na drugiej stronie smażę naleśniki dosłownie przez kilkanaście sekund, aby jedynie ciasto się ścięło. Nie dłużej.

      Co do smaku, to ten uzależniony jest od jakości użytej mąki (źle przechowywana mąka jaglana, stara lub po prostu kiepskiej jakości da nam trawiasty lub gorzki posmak). Poza tym nie każdy musi lubić się ze smakiem jagły :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.