poniedziałek, 25 maja 2015

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta w pomidorach
Młoda kapusta z pomidorami
Młodą kapustę można przygotować na wiele sposobów. Największą popularnością cieszy się kapusta z koperkiem  i przyznam, że sama poza sezonem czekam na taką kapustę z ogromnym wytęsknieniem. To smak mojego dzieciństwa, do którego zawsze wracam. Drugą potrawą na bazie młodej kapusty jest kapusta z pomidorami. W smaku zupełnie inna, jednak równie smaczna. Wizualnie przypomina troszkę postny bigos ze słodkiej kapusty. To smaczny dodatek do dań obiadowych, który jeśli macie chęć, możecie dodatkowo wzbogacić o np. wędzone tofu w wersji wege lub podsmażony boczek/kiełbasę w wersji dla mięsożerców.


Młoda kapusta w pomidorach przepis

MŁODA KAPUSTA Z POMIDORAMI



Składniki:
  • główka młodej kapusty (około 800 g), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści, pozbawiona głąba
  • 2 małe marchewki, obrane i pokrojone w mniejszą kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien i posiekane
  • 1 cebula, obrana i posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów, bez skórki, posiekanych (400 g)
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku (na tę ilość dodałam niespełna 2 łyżeczki cukru)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej (opcjonalnie)
  • około 1,5-2 szklanki wody

Kapusta z pomidorami - przygotowanie:

Kapustę kroimy w grubsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchew i seler naciowy, smażymy przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do kapusty. Do garnka z kapustą dolewamy wodę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Dodajemy ocet balsamiczny, słodką paprykę, sól, pieprz i cukier do smaku. Pamiętajcie, że ilość dodanego cukru będzie uzależniona od użytych pomidorów. Najlepiej dodawać go stopniowo, aby nie przesadzić z jego ilością. 

Na patelni rozgrzewamy olej (musi być go troszkę więcej, ponieważ będziemy przygotowywać zasmażkę), wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy przez 3 minuty. Cebulę zasypujemy mąką, robimy jasną zasmażkę. Dolewamy chochelkę płynu z kapusty i zawartość patelni przelewamy do garnka z kapustą. Kapustę mieszamy, podgrzewamy przez około 3 minuty, aż lekko zgęstnieje.

Kapustę z pomidorami podajemy jako samodzielne danie, np. z dodatkiem świeżego pieczywa lub jako dodatek do obiadu. Jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Inne przepisy z młodą kapustą:

 Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw z młodej
 kapusty
 Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej
kapusty
Młoda kapusta na gęsto z pomidorami
Młoda kapusta z
pomidorami
 Młoda kapusta z koperkiem
Kapusta młoda
 z koperkiem
 Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta z boczkiem

















Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Młoda kapusta z pomidorami 

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy :

  1. Młoda kapusta jest przepyszna! W moim domu najczęściej robiona w wersji z koperkiem, ale koniecznie muszę wypróbować jej pomidorową wersję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzy mi się z takim prawdziwym obiadkiem domowym, wspaniałe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pycha :) Do tego świeże pieczywko i jestem w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki trochę bigos wegetariański - mnie ten smak bardzo przekonuję :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. już u kilku dziewczyn widziałam taką kapustkę. Ciekawa jestem, jak ona smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taką kapustkę, moja Mama ostatnio zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej z pomidorami to jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam. Jest przepyszna.Nie wpadłabym na to że do kapusty można dodać ocet balsamiczny. A to ocet balsamiczny nadaje tej kapuście fajnego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. My właśnie zajadamy się, ale kapustą z koperkiem :)

      Usuń
  9. Pyszna jest,ocet fajnie podkręca smak.Dotychczas nie znałam takiego połączenia,ale nadrobiłąm braki i dziś miałam ją na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kminek dodajcie do tego przepisu .Sprawdźcie warto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.