poniedziałek, 18 maja 2015

Make bento, not war! #87

Make bento, not war! #87

Jedzenie do pracy
Standardowo nowy tydzień rozpoczynamy od przeglądu zawartości lunchboxów. Tym razem w zestawach królują warzywa strączkowe. Zazwyczaj kupuję suche ziarno na wagę i gotuję w większej ilości, a później wykorzystuję jako bazę do sałatek, kotletów lub bezmącznych ciast. Jest to o wiele tańsze rozwiązanie, aniżeli kupowanie za każdym razem zapuszkowanych ugotowanych strączków. Oczywiście pomimo tego zawsze w szafie mam kilka puszek fasoli, ciecierzycy czy soczewicy, które otwieram wtedy, gdy zapomnę o zamoczeniu suchych ziaren. 
Zapraszam do lektury i życzę smacznego tygodnia :)
Make bento, not war! 

A przy okazji przypominam o bento konkursie.


PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie piyaz, czyli turecka sałatka z fasoli. Smaczna i niezwykle pożywna. 
Drugi posiłek to dość spora porcja sałatki z kaszy jaglanej, fety i warzyw oraz sznycle z indyka z zaartarem i sezamem. 


CZWARTEK

Jako pierwszy posiłek pół ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli (z dodatkiem odżywki białkowej). Dodatkowo owoce - winogrona, borówki i kiwi. 
W drugim pojemniku pasta jajeczna z salami (plus dodatkowo bułka razowa z ziarnami).


PIĄTEK

Zestaw robiony w pośpiechu- 350 g filetów z indyka (w domowej przyprawie do drobiu) oraz sałatka z soczewicą i fetą (papryka w sałatce z braku czasu niestety surowa, a nie pieczona). 

3 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.