środa, 20 maja 2015

Kalarepa na ciepło do obiadu

Kalarepa na ciepło do obiadu

Kalarepa oprószana
Kalarepa na ciepło do obiadu
Jakiś czas temu Babcia Połówka pożyczyła mi ciekawą książeczkę z przepisami. Książkę dość wiekową, bo wydaną w 1969 roku. To konkretnie "Potrawy z warzyw" autorstwa Heleny Hawliczek i Ireny Kotowicz. Okazało się, że ta niepozorna książka skrywa wiele ciekawych receptur, bazujących na m.in. produktach obecnie albo zapomnianych, albo wracających od niedawna do łask. O samej książce być może niedługo napiszę Wam coś więcej, dziś jednak chciałabym się skupić na jednym z przepisów, który od razu wpadł mi w oko. Mowa tu o kalarepie oprószanej

Kalarepę zakupimy bez większych problemów w praktycznie każdym warzywniaku. Okazuje się jednak, że zdecydowana większość osób je ją jedynie w formie surówek lub podgryza surową bez dodatków. Ambitniejsi od czasu do czasu skuszą się na faszerowane i zapiekane bulwy kalarepy. 

Kalarepa na ciepło jako jarzynka podawana do obiadu wydała mi się bardzo ciekawym pomysłem. Przygotowuje się ją podobnie do popularnej marchewki na słodko. Kalarepa w takiej postaci to smaczny wiosenny dodatek, który warto przygotować we własnym domu, szczególnie teraz w maju.

Kalarepa z koperkiem

KALAREPA NA CIEPŁO DO OBIADU


Składniki:
  • 2 kalarepki (0,5 kg)
  • 2 łyżeczki masła
  • około 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:

Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy kalarepę, przesmażamy przez 2-3 minuty. Wlewamy mleko (powinno zakrywać całą kalarepę). Po zagotowaniu, gotujemy kalarepkę na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż będzie miękka, ale nierozgotowana. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku (na taką ilość dodaję zazwyczaj niepełną łyżeczkę cukru). 

Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody tak, by nie było grudek. Dolewamy chochelką ciepłe mleko z kalarepki i szybko mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do garnka z kalarepą (można to zrobić przez sito, jeśli boicie się o grudki w sosie), mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty do zgęstnienia. Dodajemy posiekany koperek, ponownie mieszamy. Kalarepkę na ciepło podajemy jako dodatek do dań obiadowych.

Kalarepka na ciepło


Kalarepa do obiadu
Kalarepa na ciepło do obiadu

Kalarepka przepisy
Kalarepka

Czas przygotowania: 20 minut.

    8 komentarzy :

    1. Wygląda bardzo smacznie! *.*

      OdpowiedzUsuń
    2. Chętnie spróbuję zrobić w ten sposób kalarepę, bo do tej pory to chrupałam nią ot tak, na surowo. Świetny pomysł na jej przyrządzenie, i zawsze to jakaś odmiana :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Fantastyczny pomysł! Kalarepę jem bardzo często jednak do tej pory wcinałam ją niczym jabłko. :P Muszę spróbować Twój przepis. :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. jem od zawsze na surowo i w takiej postaci uwielbiam :) widzę jednak, że czas na zmianę przyzwyczajeń,a przynajmniej ich chwilową modyfikację :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ale czad! U mnie kalarepa służy tylko do podgryzania albo dodatek do spring rollsów, ale w takiej fajnej odsłonie jeszcze jej nie spotkałem. Absolutnie do wypróbowania ;)

      OdpowiedzUsuń
    6. Dziękuję za ciekawy przepis! Do tej pory podgryzałam jedynie kalarepkę, więc chętnie wypróbuję inny sposób podania tego warzywa.

      OdpowiedzUsuń
    7. Tak właśnie robię kalarepkę ale łączę ją z marchewką.

      OdpowiedzUsuń
    8. A ja przygotowuje od dawna tak kalarepke oraz zamiast cukru doprawiam świeżo targ gałka muszkatołowa!Wspaniały wyrazisty smak

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .