sobota, 16 maja 2015

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica z zielonymi szparagami
Jajecznica ze szparagami
Wiosenna jajecznica nie może być nudna. Warto ją wzbogacić o zielone sezonowe dodatki, np. szparagi. Miłośnicy tego majowego warzywa z pewnością nie przegapią sezonu i wykorzystają każdą okazję, aby nacieszyć się ich smakiem. Taka jajecznica ze szparagami będzie świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Wypróbujcie koniecznie. 

Jajecznica ze szparagami

JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI
Śniadanie Mistrzów #274


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka (opcjonalnie)
  • cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • sól do smaku
  • klarowane masło do smażenia
  • świeże pieczywo do podania

Przygotowanie:

Odrywamy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy je. Szparagi do jajecznicy możemy przygotować na dwa sposoby: gotując je lub smażąc.

Jeśli zdecydujemy się na pierwszą wersję (mniej kaloryczną), wówczas szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente (czyli miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne i nierozgotowane). Szparagi przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki.

W drugiej wersji surowe, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi wrzucamy na roztopione masło i smażymy kilka minut, aż będą miękkie, a następnie postępujemy dalej zgodnie z przepisem. 

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę z dymki, krótko przesmażamy. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko. Zawartość miseczki wylewamy na patelnię. Smażymy, mieszając jajka drewnianą szpatułką, do preferowanego ścięcia jajecznicy. W połowie dokładamy posiekany szczypior i szparagi, a także dodajemy sól do smaku. 

Jajecznicę ze szparagami podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa. 


Uwagi:

- jajecznicę możecie wzbogacić o dodatek zielonego mrożonego groszku. Wystarczy zalać go wrzątkiem i pozostawić na około 2-3 minuty i zahartować pod zimną wodą. Dodajemy go do jajecznicy razem ze szczypiorem i szparagami. Jajecznicę tuż przed podaniem można dodatkowo posypać tartym parmezanem lub serem pecorino.

Wypróbuj inne przepisy na jajecznicę

 Grecka jajecznica
Jajecznica z pomidorem
i fetą
Jajecznica z awokado
Jajecznica z
awokado
 osty z jajecznicą i szynką serrano
Tosty z jajecznicą i
szynką serrano
 Tortilla z jajecznicą
Quesadilla z
jajecznicą
 Buritto z jajecznicą
Buritto śniadaniowe
z jajecznicą


Śniadanie ze szparagami
Jajecznica ze szparagami

Szparagi przepisy

Jajecznica ze szparagami przepis
Jajecznica ze szparagami

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy :

  1. Bardzo interesujące połączenie... Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłam. Chyba pora nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie sądziłam, że jajecznica może pięknie wyglądać na zdjęciu. A Twoja wygląda :). Uwielbiam szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ochh, genialna! Uwielbiam szparagi i jajecznice, więc dla mnie - niebo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.