poniedziałek, 4 maja 2015

Dip z fasoli i pieczonych buraków

Dip z fasoli i pieczonych buraków

Pasta fasolowa z burakami
Dip z fasoli i pieczonych buraków
Dip z fasoli i pieczonych buraków to pyszna i zdrowa przystawka, którą możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Można w nim zanurzać kawałki chrupiących warzyw, podobnie jak w przypadku hummusu, lub chrupiące pieczywo, np. włoskie paluszki grissini. Nie idźcie proszę na łatwiznę i nie używajcie do tego przepisu gotowanych buraków. Te upieczone w piekarniku są o wiele smaczniejsze! Częstujcie się przepisem :)

Dip fasolowy przepis

DIP Z FASOLI I PIECZONYCH BURAKÓW



Składniki:
  • 250 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki (waga po ugotowaniu i odcedzeniu)
  • 200 g upieczonych i obranych buraków (waga po upieczeniu i obraniu ze skórki)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy fasolę, obrane buraki, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny. Blendujemy przez kilka minut do powstania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jogurt, ponownie miksujemy. Dip z fasoli i buraków podajemy jako dodatek do pieczywa, np. chrupiących chlebków z oregano, paluszków grissini bądź warzyw. Dip przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Koniecznie wypróbuj także przepis na 

Dip z fasoli i papryki

Dip z fasoli i buraka
Dip z buraka

Czas przygotowania: 5 minut.

4 komentarze :

  1. Świetny pomysł na dip :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na pewno wypróbuję w najbliższym czasie bo dip wygląda przrpysznie, a ja jem codziennie buraki bez niczego i chyba troche narnuje ich potencjał :p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.