wtorek, 19 maja 2015

Coleslaw z młodej kapusty

Coleslaw z młodej kapusty


Kolesław z młodej kapusty
Coleslaw z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę w pełni, śpieszę więc do Was z przepisem na kolejną surówkę z wykorzystaniem tego warzywa. Tym razem postawiłam na coleslawa vel kolesława. Oczywiście przygotowałam go w troszkę lżejszej wersji, bo z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jeśli nie w głowie Wam liczenie kalorii, zamiast jogurtu użyjcie kwaśnej śmietany lub pół na pół majonezu i śmietany. Coleslawa z młodej kapusty podajcie jako dodatek do obiadu lub burgerów. Ja zaserwowałam go do pieczonych młodych ziemniaków i sznycli z indyka z jajkiem sadzonym.


Kolesław z młodą kapustą

CALESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY


Składniki:
  • 3 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • pół niedużej czerwonej cebulki
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki octu z białego wina
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:


W dużej misce umieszczamy poszatkowaną kapustę. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę z dymką drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z octem i cukrem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do kapusty dodajemy marchew, dymkę, czerwoną cebulę. Kapustę mieszamy z sosem na bazie jogurtu i octu. Coleslawa z młodej kapusty podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Fajnie sprawdza się także jako dodatek do burgerów mięsnych lub rybnych.


 Przepis na surówkę z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta surówka do obiadu

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze :

  1. Z młodej kapusty jest pewnie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego z młodej lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.