poniedziałek, 25 maja 2015

Burgery z kurczaka i botwinki

Burgery z kurczaka i botwinki

Burgery z botwinką
Burgery z kurczaka i botwinki
W ramach kolejnego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować danie z botwinką. W końcu sezon zobowiązuje. Początkowo myślałam o chłodniku, jednak pogoda za oknem raczej nie zachęcała do tego, by na obiad raczyć się zimną zupą. Ostatecznie padło więc na kotlety, a dokładniej burgery z botwinką. Takie burgery możecie zapakować do hamburgerowej bułki lub zjeść ze smakiem na obiad. 

Zajrzyjcie do Peli, Mopsika i Qualietty i zerknijcie, co dobrego przygotowały z użyciem botwinki.

Kotlety z kurczaka z botwinką

BURGERY Z KURCZAKA I BOTWINKI


Składniki (na 4 sztuki):

  • 350 g piersi z kurczaka (dwie średniej wielkości piersi z kurczaka)
  • pół pęczka botwinki (łodygi plus liście)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 g sera feta
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 żółtko z jajka plus niewielka ilość bułki tartej

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka mielimy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) lub w maszynce do mielenia. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, posiekany czosnek, koperek, nać pietruszki, pokruszony ser feta oraz skórkę z cytryny. Łodyżki i liście botwinki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy łodygi, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy liście, smażymy przez 1-2 minuty, aż zwiędną. Zawartość patelni studzimy i dokładamy do mięsa. Kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem (dodajcie odrobinę mniej soli, niż zazwyczaj, ponieważ ser feta jest dość słony). Masę na burgery wyrabiamy dłonią, dodając w trakcie niewielką ilość zimnej wody. Mięso możecie wzbogacić również o dodatek żółtka oraz niewielkiej ilości bułki tartej. 

Z mięsa formujemy 4 płaskie kotlety (dłonie należy zwilżyć zimną wodą, by ułatwić sobie formowanie). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety po kilka minut z obu stron, aż przestaną być różowe w środku. Ja obsmażam je przez około 3-4 minuty z każdej strony, następnie przykrywam pokrywką i krótko duszę. Kotletami z botwinką nadziewamy bułki hamburgerowe (nie zapomnijcie o świeżych warzywach i dobrym sosie!) lub podajemy jako dodatek do obiadu. Ja podałam je na obiad z pieczonymi młodymi ziemniakami i zasmażaną młodą kapustą z boczkiem

Burgery z kurczaka i botwiny
Kotlety z botwinką
Burgery z kurczaka i botwinki
Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja. Ileż to można rzeczy zrobić z dodatkiem botwinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Botwinki nie jadłam całe wieki! Muszę namówić mamę przy najbliższej wizycie domowej aby coś z niej przygotowała. Takie burgery szczerze uwielbiam, zazwyczaj robię je z papryką, ogórkiem i kukurydzą, chętnie bym teraz wypróbowała Twój przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam, na pewno przyrządzę takie u siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie się prezentują, botwinka mocno urozmaica :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj na obiad. Są przepyszne !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest możliwość upieczenia burgerów w piekarniku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Z piekarnika wyjdą odoribnę bardziej suche, aniżeli te smażone na patelni.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.