czwartek, 16 kwietnia 2015

Tortille z indykiem i mango

Tortille z indykiem i mango

Tortille z indykiem i mango
Tortille z indykiem i mango to pomysł na smaczny i lekki posiłek, który z powodzeniem możecie podać na obiad lub kolację. Gotowe sklepowe tortille nie należą niestety do najzdrowszych produktów, dlatego zachęcam Was do tego, abyście podobnie jak ja, przygotowali placki tortilla samodzielnie w domu. 

Do nadziania tortilli użyłam pieczonej piersi indyka. Dobrze sprawdzi się także mięso ugrillowane lub po prostu usmażone na patelni i pokrojone w mniejsze kawałki.


TORTILLE Z INDYKIEM I MANGO


Składniki (na 4 sztuki):
  • 4 pszenne tortille 
  • dwie garście roszponki
  • 250 g pieczonej piersi z indyka
  • pół dużego mango
  • 1 mała czerwona cebulka
  • pół czerwonej papryki
  • pół awokado
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • sos: 200 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Upieczone mięso dzielimy na mniejsze kawałki (ja porwałam je przy pomocy dwóch widelców). Obrane mango i awokado kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka, paprykę w mniejsze kawałki. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Na podgrzanych tortillach układamy wszystkie składniki, polewamy sosem i podajemy. 


Czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy :

  1. Cos to mango za mna ostatnio chodzi ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę w ciemno, mimo tego, iż nie przepadam za mango:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie tortille to jeden z naszych klasyków w kuchni, choć z mango jeszcze nie próbowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zestawienie smaków, pyszności zwłaszcza z domową tortillą. Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.