poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Surówka z rzepy i rodzynek

Surówka z rzepy i rodzynek

Surówka z białej rzepy przepis
Surówka z rzepy i rodzynek
Biała rzepa jest warzywem nieco zapomnianym, które bardzo rzadko ląduje na polskich stołach.  A szkoda, bo jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się jako baza do obiadowej surówki, np. takiej, jaką prezentuję Wam dzisiaj. Wystarczy ją obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną lub w lżejszej wersji jogurtem naturalnym. Dodatek w postaci słodkich rodzynek fajnie komponuje się z lekko pikantną w smaku rzepą. Oczywiście możecie je pominąć, jeśli za nimi nie przepadacie.


Surówka z białą rzepą

SURÓWKA Z BIAŁEJ RZEPY I RODZYNEK

Składniki:


  • 3 białe rzepy
  • 2 łyżki rodzynek
  • kilka łyżeczek kwaśnej śmietany 12 %
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz 

Przygotowanie:

Rzepy obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Dokładamy rodzynki, całość mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu. 


Uwagi:

- jeśli rodzynki są obsuszone, warto namoczyć je przez kilka minut w ciepłej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem
- w lżejszej wersji zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego
- składniki surówki można wymieszać także pół na pół ze śmietaną i majonezem

Biała rzepa przepisy
Surówka z rzepy i rodzynek


Czas przygotowania: 5 minut.

1 komentarz :

  1. Lubię rodzynki w surówkach, bardzo:) .... a z rzepą jeszcze nie miałam okazji ich jeść:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.