poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Soczysty kurczak pieczony w rękawie

Soczysty kurczak pieczony w rękawie

Cały kurczak pieczony w rękawie
Kurczak pieczony w rękawie
Pieczony w całości kurczak to dobry pomysł na rodzinny obiad, który nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Ot, wystarczy natrzeć mięso przyprawami, odstawić do zamarynowania i kolejnego dnia umieścić w rękawie do pieczenia. W niespełna dwie godziny na Waszym stole wyląduje soczysty kurczak.

Kiedy mięso się piecze, przygotujcie ulubione dodatki, np. puree ziemniaczane i surówkę. Możecie pójść na jeszcze większą łatwiznę i razem z kurczakiem upiec w osobnym naczyniu ziemniaki oraz warzywa. .

Jak upiec całego kurczaka w rękawie

KURCZAK W RĘKAWIE DO PIECZENIA

Składniki:

  • 1 cały sprawiony kurczak o wadze około 1,3-1,5 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki cayenne lub chilli w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek drobno siekamy. W miseczce umieszczamy słodką paprykę, cayenne, oregano, bazylię, kurkumę, czarny pieprz, sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Kurczaka nacieramy solą, mieszanką przypraw z oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy do marynowania na całą noc do lodówki. 

Kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy załączonym klipsem. Układamy go w brytfance lub naczyniu żaroodpornym (piersiami do góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie rękaw rozcinamy (uwaga na strumień gorącego powietrza) i krótko dopiekamy kurczaka, aż skórka ładnie się zrumieni. Kurczaka dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Uwagi:

- na bazie kości po pieczonym kurczaku możecie przygotować wywar, który będzie bazą do sosów i gulaszów
- wytopione soki, które zostaną w rękawie, możecie wykorzystać jako bazę do przygotowania sosu 


Kurczak pieczony w rękawie przepis

Ile piec kurczaka w rękawie

Kurczak pieczony w rękawie
Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.

8 komentarzy :

  1. Często piekę kurczaka w rękawie, jest soczysty i przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój kurczak, zdaje się, trochę zbyt długo się przypiekał...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaje się, że mamy zupełnie inne zdanie w tym temacie ;)

      Usuń
    2. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania na jutrzejszy obiadek. Kurczak wygląda na "spieczonego", bo to chyba zasługa przypraw, co? Pozdrawiam

      Usuń
  3. Super jutro u mnie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny! :) dziękuję za super przepis :) Wszystkim go polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.