piątek, 17 kwietnia 2015

Sałatka z kaszy jaglanej i buraków

Sałatka z kaszy jaglanej i buraków

Sałatka z kaszy jaglanej i buraka
Sałatka z kaszy jaglanej i buraków
Kasza jaglana ma coraz więcej wielbicieli. Jest zdrowa, pożywna i bardzo smaczna, więc dlaczego by nie jeść jej częściej? Stanowi wdzięczną bazę do różnej maści sałatek i to właśnie przepisem na sałatkę chciałabym się dziś z Wami podzielić.

W sałatce przeplatają się słodkie i słone akcenty. Wyrazistą w smaku fetę zestawiłam z pieczonym burakiem. Do tego orzeźwiająca natka pietruszki i pestki granatu oraz dressing o lekko orzechowym smaku. Całość wyszła naprawdę niezwykle smacznie. Taką sałatkę na bazie jagły możecie zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Sałatka z kaszą jaglaną i burakami

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I BURAKÓW


Składniki (na 2 porcje):
  • pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g sera feta
  • 3 małe upieczone buraki
  • pestki z 1/4 dużego owocu granatu
  • 2 łyżki posiekanych pekanów lub orzechów włoskich
  • dressing: 1 łyżka pasty tahini, sok z połowy cytryny, około 2 łyżki zimnej wody, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy a następnie przelewamy wrzątkiem. Przekładamy ją do rondelka, prażymy przez około 2 minuty. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn (zajmie to około 10-15 minut). Wyłączamy płomień pod garnkiem, zostawiamy kaszę pod przykryciem na 10 minut, a następnie spulchniamy widelcem. Kaszę studzimy. 

Kaszę umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach. Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy fetę, burki, pestki granatu, orzechy. 

Przygotowujemy dressing: do tahini dodajemy sok z cytryny i miód, dokładnie mieszamy łyżeczką. Dodajemy stopniowo wodę (przy gęstej paście trzeba będzie dodać jej więcej), mieszając. Do sosu dokładamy drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Sałatkę z kaszą i burakami można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni. 

Uwagi:

- aby sałatka była bardziej treściwa, możecie wzbogacić ją o dodatek pieczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. Dobrze sprawdzi się także gotowana ciecierzyca.

Kasza jaglana z burakami

Sałatka z kaszy jaglanej i granatu
Sałatka z kaszy jaglanej i buraków


Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Wygląda super! Z moją ulubioną kaszą.. Pomysł dodania ciecierzycy przesądził sprawę, robię!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam buraczki pod każdą postacią, a zwłaszcza taką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, chyba wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam. Jak widzę połączenie buraków i fety, to zawsze jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakby tak zamiast jaglanej dać quinoę? Bo jakoś mi tu też pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komosa jak najbardziej będzie tu pasować, a i popularny kuskus się sprawdzi.

      Usuń
  6. Bardzo smakowita i pożywna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy28 maja, 2015

    Nie mam pasty, mogę ją czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób po prostu dressing z 2-3 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z cytryny, miodu, czosnku, soli i pieprzu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.