piątek, 24 kwietnia 2015

Sałatka z bulguru i buraków

Sałatka z bulguru i buraków


Sałatka z bulguru i buraków przepis
Sałatka z bulguru i buraków
Na zakończenie tygodnia mam dla Was niezwykle zdrową i pełną witamin sałatkę. Jej bazę stanowi bulgur, czyli popularny w krajach arabskich i w Turcji produkt wytwarzany z pszenicy durum. Bulgur można przygotować na dwa sposoby - ugotować jak normalną kaszę lub zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia, podobnie jak drobny kuskus. Ja najczęściej stosuję drugi sposób, który jest o wiele wygodniejszy. 

W mojej sałatce słodycz buraków przyjemnie przeplata się z orzechową nutą orzeszków piniowych i orzeźwiającą nacią pietruszki. Całości lekkiego kopa dodaje czosnek, który nadaje sałatce wyrazistego akcentu. Oczywiście możecie pójść troszkę dalej i sałatkę wzbogacić o dodatek słonego sera. Fajnie się tu sprawdzi miękki kozi ser w roladce lub feta.

*Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego niezwykle smakowitego gotowania razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni

Sałatka z bulgurem i natką pietruszki

SAŁATKA Z BULGURU I BURAKÓW

Składniki (na 2-3 porcje):


  • 100 g bulguru (około pół szklanki)
  • 3 nieduże upieczone buraki (200 g; waga po upieczeniu i obraniu ze skórki)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy ev
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bulgur umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem (około 200 ml wody) i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na pół godziny do napęcznienia a następnie napęczniały bulgur odsączamy z nadmiaru płynu na sicie i umieszczamy w misce.

Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Nać pietruszki drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorem siekamy w mniejsze kawałki. Czosnek kroimy drobno. Do bulguru dodajemy buraki, natkę, dymkę, czosnek, orzeszki piniowe. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem sałatkę możecie schłodzić w lodówce przez godzinę.

Uwagi:

- Pieczenie buraków - do pieczenia wybieramy mniejsze buraki. Umyte i osuszone buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni, aż buraki będą miękkie. Zajmie to 45 minut przy malutkich burakach lub dłużej przy większych. Przy bardzo dużych czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 2 godzin. Najlepiej za jednym razem upiec większą ilość buraków i przechowywać je w lodówce przez kilka dni. Możecie je później wykorzystać do przygotowania smacznych sałatek. Kilka propozycji znajdziecie poniżej.
- Sałatkę możecie wzbogacić o dodatek miękkiego sera koziego w roladce lub sera feta
- Zamiast orzeszków piniowych można wykorzystać orzechy włoskie lub pekany.


Wypróbuj także inne przepisy na sałatki z pieczonymi burakami
Sałatka z kaszą jaglaną i burakami
Z kaszy jaglanej i buraków
Sałatka z buraków i fety
Z buraków, cebuli i fety
Sałatka z pęczakiem i pieczonymi warzywami
Z pęczaku i pieczonych warzyw




















Sałatka z bulgurem przepis

Czas przygotowania: 45 minut.

9 komentarzy :

  1. cudowna sałatka, która spokojnie może zastąpić obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako fanka buraczków muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne kolory :) Fajna ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma niesamowicie apetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.