piątek, 10 kwietnia 2015

Marchewka na ciepło do obiadu

Marchewka na ciepło do obiadu

Marchewka duszona na ciepło do obiadu

Marchewka na słodko to dodatek do obiadu, który lubią zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Przygotowuję ją najczęściej do niedzielnego obiadu, zazwyczaj wtedy, gdy ma nas odwiedzić moja Mama, która taką marchewkę lubi szczególnie. Najczęściej wzbogacam ją o dodatek miodu i niewielkiej ilości soku z cytryny. Ma wówczas ciekawy smak i nie jest przesadnie słodka. Miłośnikom duszonej marchewki polecam także marchewkę po marokańsku.



MARCHEWKA NA CIEPŁO DO OBIADU

Składniki:
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (lub cukru), ewentualnie więcej do smaku
  • sok z cytryny do smaku (1-2 łyżki lub więcej)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:

Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę. W rondelku o grubym dnie topimy masło, wrzucamy marchewki, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy wodę (około 1,5-2 szklanki, ma jej być tyle, by zakryła warzywa). Gotujemy przez około 15-20 minut lub dłużej, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Czas gotowania będzie uzależniony od tego, czy używamy młodej czy starej marchewki oraz wielkości kawałków.

Dodajemy sok z cytryny i miód (lub cukier) do smaku. Jeśli wywar jest zbyt kwaśny, dodajemy odrobinę miodu, jeśli zbyt słodki, troszkę więcej soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę dokładnie mieszamy w szklance w niewielkiej ilości zimnej wody, tak, by nie było grudek. Dodajemy chochelkę gorącego wywaru z marchewki, mieszamy a następnie zawartość szklanki wlewamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Marchewkę podajemy na ciepło jako dodatek do dań obiadowych.

Marchewka duszona na ciepło do obiadu

Czas przygotowania: 30 minut.

21 komentarzy :

  1. Bardzo lubię taką marchewkę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi się zachciało marchewki... muszę sobie taką zrobić, może na niedzielny obiad...

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie podawano ją z groszkiem-pyszność nad pysznościami i smak z dzieciństwa zapamiętany:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedna z moich ulubionych odsłon marchewki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm wyglada smakowicie i mam straszna ochote na taka marchewke ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas taka marchewka (tylko starta na dużych oczkach tarki), to niezbędny dodatek do jajka sadzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też bardzo lubię taką marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dodaję jeszcze odrobinę imbiru - uwielbiam :) To jeden ze smaków mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy takiej nie jadłam... Wygląda smakowicie i na pewno wypróbuję przepis, ale moją ulubioną postacią marchewki chyba pozostanie wersja raw :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwi takiej samej marchewki nie znam, u nas zawsze jada się marchewkę z groszkiem ... ale Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hahaha ZMORA DZIECIŃSTWA! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Natchniona dzisiaj Twoim wpisem zrobiłam do obiadu i było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak mi się zachciało takiej marchewki, że zrobiłam podobną, dodałam tylko trochę imbiru, czosnku i cytrynowego tymianku.

    OdpowiedzUsuń
  14. W moim domu, marchewkę na ciepło robi się zawsze w wersji wytrawnej, z dodatkiem masełka i tymianku, jest numerem jeden na liście obiadowych dodatków :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja dodaję do niej odrobinę kminku mielonego i majeranek

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłem wg tego przepisu ale chyba moja babcia nie dodawała cytryny bo smakowała jakby była skwaśniała ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok i miód dodajemy wg uznania do smaku. Skoro dodałeś za dużo cytryny, wystarczy dodać odrobinę więcej miodu/cukru, aby zrównoważyć smak dania.

      Usuń
  17. mega marchewka dla dzieci i starych ;) oczywiscie na slodko hehe

    OdpowiedzUsuń
  18. mega marchewka dla starych i mlodych do stolu na slodko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marchewka wyśmienita

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.