Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 21 kwietnia 2015

Hummus z buraków

Hummus z buraków
Hummus to dip na bazie ugotowanej ciecierzycy, popularny w kuchni krajów arabskich, a także w kuchni tureckiej. Ma on swoich wielbicieli na całym świecie. Nic dziwnego, hummus jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Można przygotować go w wersji klasycznej lub wzbogacać o różnej maści warzywa, tworząc za każdym razem inny wariant hummusu.

Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy hummus buraczany. Zachwyca on nie tylko pięknym bordowym kolorem, ale i smakiem. Jest lekko słodki, z pikantną nutą kminu rzymskiego i czosnku oraz przyjemną orzechową nutą pasty tahini. Zdecydowanie warto odtworzyć ten przepis we własnej kuchni. Nie idźcie proszę na łatwiznę i nie używajcie do tego przepisu buraków gotowanych. To właśnie z tymi pieczonymi smakuje on najlepiej. 


HUMMUS Z BURAKAMI

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • 3 nieduże upieczone buraki (200 g; waga po upieczeniu i obraniu)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy plus oliwa do skropienia hummusu
  • do podania: świeże warzywa, krakersy, pieczywo

Przygotowanie:


W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy odsączoną ciecierzycę, obrane buraki, pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, kumin i szczyptę soli. Całość miksujemy, dodając w razie potrzeby zimną wodę (dodajemy jej tyle, by uzyskać preferowaną konsystencję hummusu, ja dodałam 2 łyżki wody). Gdy hummus z buraków będzie już gładki, dolewamy oliwę, krótko miksujemy. 

Hummus buraczany przekładamy do miseczki, posypujemy kilkoma ziarenkami ugotowanej ciecierzycy i polewamy oliwą. Podajemy jako dodatek do warzyw, np. grillowanych szparagów, marchewki, selera naciowego, papryki, rzodkiewki lub pieczywa. Fajnie sprawdzą się także wytrawne ciasteczka z za'atarem lub domowe krakersy


Uwagi:

- hummus przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku do 3-4 dni
- pieczenie buraków: do pieczenia wybierzcie mniejsze buraki, dzięki czemu zaoszczędzicie na czasie i przy okazji gazie/prądzie. Umyte i osuszone buraki (nieobrane) zawijamy w kawałki folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy w temp. 200-220 stopni do miękkości. Zajmie to około 40-50 minut przy malutkich burakach i więcej (nawet do 2 godzin) przy dużych okazach. Najlepiej od razu upiec większą ilość buraków i przechowywać w lodówce. To zdrowe i smaczne warzywo jest świetną bazą do surówek i sałatek. 

Wypróbuj także inne przepisy na domowy hummus z ciecierzycy:

Hummus przepis podstawowy
Hummus z
ciecierzycy
 Humus z suszonymi pomidorami ze słoika
Hummus z suszonymi
pomidorami
Hummus z papryką
Hummus z pieczoną
papryką






















Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy:

  1. Podoba mi się zarówno ten hummus, jak i inne które masz na blogu - na pewno niedługo skorzystam z przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma fenomenalny! A smakuje z pewnością wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. buraczkowy hummus to coś dla mnie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos czuje, ze taki hummus jest przepyszny! I jaki piekny ma kolor... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam buraczany hummus, jest doskonały! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Można skrócić pieczenie buraków nawet o pół godziny, wbijając przed upieczeniem w każdy burak metalowy szpikulec (taki jak do zrazów).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP