wtorek, 21 kwietnia 2015

Hummus z buraków

Hummus z buraków

Hummus z buraków
Hummus to dip na bazie ugotowanej ciecierzycy, popularny w kuchni krajów arabskich, a także w kuchni tureckiej. Ma on swoich wielbicieli na całym świecie. Nic dziwnego, hummus jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Można przygotować go w wersji klasycznej lub wzbogacać o różnej maści warzywa, tworząc za każdym razem inny wariant hummusu.

Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy hummus buraczany. Zachwyca on nie tylko pięknym bordowym kolorem, ale i smakiem. Jest lekko słodki, z pikantną nutą kminu rzymskiego i czosnku oraz przyjemną orzechową nutą pasty tahini. Zdecydowanie warto odtworzyć ten przepis we własnej kuchni. Nie idźcie proszę na łatwiznę i nie używajcie do tego przepisu buraków gotowanych. To właśnie z tymi pieczonymi smakuje on najlepiej. 


HUMMUS Z BURAKAMI

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • 3 nieduże upieczone buraki (200 g; waga po upieczeniu i obraniu)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy plus oliwa do skropienia hummusu
  • do podania: świeże warzywa, krakersy, pieczywo

Przygotowanie:


W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy odsączoną ciecierzycę, obrane buraki, pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, kumin i szczyptę soli. Całość miksujemy, dodając w razie potrzeby zimną wodę (dodajemy jej tyle, by uzyskać preferowaną konsystencję hummusu, ja dodałam 2 łyżki wody). Gdy hummus z buraków będzie już gładki, dolewamy oliwę, krótko miksujemy. 

Hummus buraczany przekładamy do miseczki, posypujemy kilkoma ziarenkami ugotowanej ciecierzycy i polewamy oliwą. Podajemy jako dodatek do warzyw, np. grillowanych szparagów, marchewki, selera naciowego, papryki, rzodkiewki lub pieczywa. Fajnie sprawdzą się także wytrawne ciasteczka z za'atarem lub domowe krakersy


Uwagi:

- hummus przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku do 3-4 dni
- pieczenie buraków: do pieczenia wybierzcie mniejsze buraki, dzięki czemu zaoszczędzicie na czasie i przy okazji gazie/prądzie. Umyte i osuszone buraki (nieobrane) zawijamy w kawałki folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy w temp. 200-220 stopni do miękkości. Zajmie to około 40-50 minut przy malutkich burakach i więcej (nawet do 2 godzin) przy dużych okazach. Najlepiej od razu upiec większą ilość buraków i przechowywać w lodówce. To zdrowe i smaczne warzywo jest świetną bazą do surówek i sałatek. 

Wypróbuj także inne przepisy na domowy hummus z ciecierzycy:

Hummus przepis podstawowy
Hummus z
ciecierzycy
 Humus z suszonymi pomidorami ze słoika
Hummus z suszonymi
pomidorami
Hummus z papryką
Hummus z pieczoną
papryką






















Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy :

  1. Podoba mi się zarówno ten hummus, jak i inne które masz na blogu - na pewno niedługo skorzystam z przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma fenomenalny! A smakuje z pewnością wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. buraczkowy hummus to coś dla mnie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos czuje, ze taki hummus jest przepyszny! I jaki piekny ma kolor... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam buraczany hummus, jest doskonały! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Można skrócić pieczenie buraków nawet o pół godziny, wbijając przed upieczeniem w każdy burak metalowy szpikulec (taki jak do zrazów).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.