czwartek, 9 kwietnia 2015

Golonka indycza pieczona w rękawie

Golonka indycza pieczona w rękawie

Golonka drobiowa z rękawa
Golonka indycza pieczona w rękawie

Golonka indycza pieczona w rękawie to pomysł na prosty i nieskomplikowany obiad. Mięso przygotowane w ten sposób wychodzi miękkie i soczyste, nie ma też przy nim zbyt wiele pracy. Wystarczy zamarynować mięso, a następnie upiec w specjalnym rękawie. Do takiej golonki najlepiej podać ziemniaki (pieczone, tłuczone lub w formie puree) i ulubioną surówkę. Ja tym razem postawiłam na zasmażaną kiszoną kapustę, która z taką goloneczką smakuje naprawdę świetnie. 


Golonka z indyka w rękawie do pieczenia

GOLONKA INDYCZA PIECZONA W RĘKAWIE

Składniki (na 4 porcje):


  • 4 golonki indycze, każda po około 350 g
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Umyte i osuszone golonki indycze nacieramy solą i pieprzem. Mieszamy wędzoną i słodką paprykę, oregano, bazylię i tymianek. Czosnek drobno siekamy. Golonki nacieramy powstałą mieszanką przypraw i czosnkiem (czosnek warto wcisnąć pod skórę na mięsie). Mięso polewamy olejem lub oliwą, odstawiamy na 12 godzin do lodówki do zamarynowania. 

Kolejnego dnia mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i spinamy klipsem. Rękaw układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę i 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec można rozciąć rękaw (uwaga na gorącą parę) i lekko podpiec skórę na golonkach, by była chrupiąca. 

Golonki podałam z dodatkiem zasmażanej kiszonej kapusty oraz pieczonych ziemniaków. Fajnie sprawdzą się także tłuczone ziemniaki lub w formie puree i np. surówka z kiszonej kapusty

Wypróbujcie także przepis na golonkę z indyka miodowo-musztardową
oraz golonkę z szałwią.

 Pieczona golonka indycza
Golonka z szałwią

Golonko indycze

Soczysta golonka drobiowa

Jak upiec golonkę z indyka
Golonka indycza pieczona w rękawie

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Chętnie bym spróbowała, nigdy nie jadłam. Wygląda smakowicie i soczysto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OMM NOM OM NOM :)

    Cudownie wygląda, zapewne smakuje wyśmienicie.

    Na sam widok zdjęcia ślinka mi już od rana cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwi Ty to potrafisz sprawić, żeby ślinianki zaczęły pracować na pełnych obrotach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narzeczony znalazł w sklepie goloneczkę i bardzi chciał ją kupić, a teraz już wiem co z nią zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś rano upiekłam na obiad - zapach roznosi się nieziemski - jeszcze przed podaniem chwilę ją przyrumienię pod grillem i będzie pycha. A do tego Twoja surówka z marchewki. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.