środa, 8 kwietnia 2015

Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem

Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem

Fasola w sosie barbecue
Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem
Jeśli lubicie pikantne i wyraziste w smaku potrawy, to fasola w sosie BBQ z pewnością do takich należy. Sos swój specyficzny smak zawdzięcza takim dodatkom, jak ostra wędzona papryka, ocet słodowy, sos Worcestershire i miód. Taka fasola może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do grillowanego mięsa lub kiełbasek. Fajnie sprawdzi się także jako śniadanie po zakrapianej imprezie. Wystarczy zapiec ją z dodatkiem jajek i podać ze świeżym pieczywem.


Pikantna fasola w pomidorach

FASOLA W SOSIE BBQ Z BOCZKIEM

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki, bez skóry
  • 1-1,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu słodowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 300 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • opcjonalnie: sól do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory, wędzoną paprykę, miód (1 łyżkę), ocet, musztardę, sos sojowy i Worcester. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody do pomidorów. Kosztujemy sosu, w razie potrzeby dodajemy sól do smaku. Jeśli chcecie, aby był słodszy, dodajcie kolejną łyżkę miodu. Dodajemy odsączoną fasolę, podgrzewamy przez 3-4 minuty. Fasolę w sosie BBQ podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu lub placków tortilla.


Uwagi:

- fasolę w sosie BBQ możecie podawać z dodatkiem sadzonych jajek. Można ją także zapiec w piekarniku. Wystarczy porcję fasoli przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, w sosie zrobić wgłębienia, wbić w nie jajka i piec w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut, aż białka się zetną.
- fasolę przechowujemy w lodówce do 3-4 dni w zamkniętym pojemniku
- ocet słodowy zakupicie w marketach i sklepach z kuchniami świata


Polecam przepis na fasolę w sosie pomidorowym:

Fasola w sosie pomidorowym
Fasola w sosie pomidorowym

Fasola bbq

Czerwona fasola w sosie
Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy :

  1. Musi być rewelacyjna ta fasola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis na przygotowanie fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne musi być to danie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie Malwi ... i ile możliwości daje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie danie, chętnie przygotuję coś takiego, tylko pominę boczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym mozna zastąpic ocet słodowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam i podalam z tortilla wg. Twojego przepisu. Ukochany oswiadczyl ze danie jest GIGANTYCZNE :) Blyskawiczne w przygotowaniu, bede powtarzac!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.