poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Czekoladowe naleśniki z mandarynkami i lodami brownie

Czekoladowe naleśniki z mandarynkami i lodami brownie

Naleśniki czekoladowe z lodami brownie
Czekoladowe naleśniki z mandarynkami i lodami brownie
Dziś mam dla Was przepis na obłędny w smaku deser, który w kilka chwil odgoni od Was wszelkie smutki. Od razu ostrzegam, że to prawdziwa bomba kaloryczna. Nie myślcie jednak o tym, od czasu do czasu należy Wam się odrobina kulinarnego szaleństwa. Tym razem intensywnie czekoladowego :)


Cieniutkie naleśniki z dodatkiem kakao nadziałam bitą śmietaną i słodkimi mandarynkami z syropu. Po złożeniu posypałam je płatkami migdałów i posiekaną czekoladą. Kropką nad "i" były przepyszne lody czekoladowe z ciasteczkami brownie oraz gorący sos czekoladowy. To prawdziwie czekoladowa rozkosz dla zmysłów! Myślę, że takiego deseru nie powstydziłaby się niejedna kawiarnia. 

Lody  Carte d'Or Chocolate Brownie ułożone są w opakowaniu w postaci sześciu zgrabnych rozetek, które prezentują się niezwykle finezyjnie. W smaku są wręcz obłędne, z pewnością zaspokoją gusta wszystkich czekoladoholików. Częstujcie się przepisem i dacie znać, jak Wam smakowały naleśniki w takiej odsłonie. 

Czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną

 CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z MANDARYNKAMI I LODAMI BROWNIE


Składniki (na 5-6 sztuk):

  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju lub stopionego i przestudzonego masła
  • 250 ml mleka
  • 300 ml mocno schłodzonej kremówki (30 lub 36 %) plus 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie usztywniacz do śmietany, ekstrakt waniliowy lub inny ulubiony, np. migdałowy)
  • mała puszka mandarynek w syropie
  • domowy sos czekoladowy
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, posiekanej lub starte na tarce
  • płatki migdałów do posypania
  • opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie

Przygotowanie:

Przygotowujemy naleśniki: mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jajka, mleko, olej lub masło, całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 15-30 minut. 

Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka. Ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta na nagrzaną wcześniej patelnię i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Z podanego przepisu powinniście otrzymać 5-6 cienkich kakaowych naleśników (w zależności od wielkości Waszej patelni).

Przygotowujemy bitą śmietanę: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Jeśli bita śmietana ma być przechowywana dłużej w lodówce, warto dodać do niej usztywniacz do śmietany, aby nie podeszła wodą. Bitą śmietanę możecie wzbogacić o dodatek niewielkiej ilości ekstraktu waniliowego (dodajemy go pod koniec ubijania). 

Naleśniki smarujemy śmietaną, układamy odsączone z syropu mandarynki. Każdego naleśnika składamy lub zwijamy w rulon i kładziemy na talerzu. Naleśniki posypujemy płatkami migdałów oraz posiekaną lub startą na tarce czekoladą. 

Przygotowujemy sos czekoladowy. Na każdym naleśniku układamy gałkę lodów czekoladowych z kawałkami ciastek brownie, polewamy gorącym czekoladowym sosem i od razu podajemy. 

Lody brownie
Lody Carte d'Or Chocolate Brownie

Deser z lodami

Lody czekoladowe z brownie

Lody carte d'or brownie

Lody carte d'or brownie
Lody Carte d'Or Chocolate Brownie
Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy :

  1. Rozpustne! Ciekawy, elegancki deser na lato, robi się coraz cieplej i takie lodowe orzeźwienie się przyda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obledne nalesniki! Ty to potrafisz narobic czlowiekowi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi obłednie, wygląda obłednie do kwadratu, to jak musi smakowac?;)
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, zaszalałaś! Prawdziwie dekadencji deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki na bogato! Czysta rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Totalna rozpusta od czasu do czasu wskazana:) .... a tych lodów jeszcze nie spotkałam w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi obłędnie, a zdjęcie opakowania lodów od razu do magazynu! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.