sobota, 21 marca 2015

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Wytrawne placuszki z twarożkiem 
Pamiętacie urocze arabskie placuszki katayef? Te fikuśne naleśniki nadziewa się słodkimi dodatkami i podaje najczęściej w ramach deseru. Ostatnio wpadłam na troszkę inny pomysł i zrobiłam je w wersji wytrawnej. W ten sposób powstało niebanalne śniadanie w wiosennym klimacie. 

Oczywiście zamiast twarożku do środka placuszków możecie nałożyć inne dodatki, choćby ulubioną pastę kanapkową. Myślę, że placuszki w takim wydaniu przypadną do gustu szczególnie najmłodszym.


WYTRAWNE PLACUSZKI Z TWAROŻKIEM WIOSENNYM
Śniadanie Mistrzów #266
Z naleśnikiem dookoła świata #28


Składniki (na około 16 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie: 200 g twarogu w kostce, kilka rzodkiewek, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku, kilka łyżek kwaśnej śmietany 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i łączymy całość przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15-20 minut. 

Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z jednej strony, aż wierz pokryją bąbelki. Kiedy wierzch placuszków będzie suchy, zdejmujemy je na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Placuszki sklejamy z jednej strony (dociskając brzegi palcami). Najlepiej robić to, gdy placuszki są jeszcze ciepłe.


Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane rzodkiewki, szczypiorek, koperek, sól oraz pieprz do smaku. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Placuszki nadziewamy twarożkiem i podajemy.


Uwagi:

- do farszu możecie dodać pół drobno posiekanego ząbka czosnku (jeśli lubicie)
- w wersji odchudzonej zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego


Wytrawne placuszki z twarożkiem 

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo ciekawie i pysznie, ale ja to bym chyba wolała je zjeść z tym twarożkiem w wersji słodkiej, np. z syropem klonowym, orzechami i rodzynkami :) Ale myślę, że zrobię podobne jak tylko szczypiorek mi urośnie w większych ilościach, bo póki co, jak urwę 2 łodygi (na szczęście są grube) to już widać znaczne zubożenie "uprawy" :P No i nie mogę się doczekać sezonu na rzodkiewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Na nadzienie w wersji twarożku do placków jeszcze nie wpadłam, na pewno go wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle u Ciebie sacznie, zdrowo i kolorowo. Wiesz, że wszelkie placuszko naleśnikowe akcje są bardzo podmoje kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomenalne śniadanie Malwi ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy03 maja, 2015

    robię takie dziurkowane placki z maki gryczanej , jajka i mleka a nadziewam je twarogiem wymieszanym z awokado albo ricottą z ziołami....ale zasadzam się na tę wersję słodką z borówkami. Myślę, że moi Chłopcy będą zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze zrozumiałam ze smażymy tylko z jednej strony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smażymy tylko z jednej strony.

      Usuń
  7. Zrobione :)Proste, smaczne i zaskoczone miny domowników przy śniadaniu bezcenne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP