sobota, 21 marca 2015

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Wytrawne placuszki z twarożkiem 
Pamiętacie urocze arabskie placuszki katayef? Te fikuśne naleśniki nadziewa się słodkimi dodatkami i podaje najczęściej w ramach deseru. Ostatnio wpadłam na troszkę inny pomysł i zrobiłam je w wersji wytrawnej. W ten sposób powstało niebanalne śniadanie w wiosennym klimacie. 

Oczywiście zamiast twarożku do środka placuszków możecie nałożyć inne dodatki, choćby ulubioną pastę kanapkową. Myślę, że placuszki w takim wydaniu przypadną do gustu szczególnie najmłodszym.


WYTRAWNE PLACUSZKI Z TWAROŻKIEM WIOSENNYM
Śniadanie Mistrzów #266
Z naleśnikiem dookoła świata #28


Składniki (na około 16 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie: 200 g twarogu w kostce, kilka rzodkiewek, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku, kilka łyżek kwaśnej śmietany 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i łączymy całość przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15-20 minut. 

Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z jednej strony, aż wierz pokryją bąbelki. Kiedy wierzch placuszków będzie suchy, zdejmujemy je na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Placuszki sklejamy z jednej strony (dociskając brzegi palcami). Najlepiej robić to, gdy placuszki są jeszcze ciepłe.


Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane rzodkiewki, szczypiorek, koperek, sól oraz pieprz do smaku. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Placuszki nadziewamy twarożkiem i podajemy.


Uwagi:

- do farszu możecie dodać pół drobno posiekanego ząbka czosnku (jeśli lubicie)
- w wersji odchudzonej zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego


Wytrawne placuszki z twarożkiem 

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo ciekawie i pysznie, ale ja to bym chyba wolała je zjeść z tym twarożkiem w wersji słodkiej, np. z syropem klonowym, orzechami i rodzynkami :) Ale myślę, że zrobię podobne jak tylko szczypiorek mi urośnie w większych ilościach, bo póki co, jak urwę 2 łodygi (na szczęście są grube) to już widać znaczne zubożenie "uprawy" :P No i nie mogę się doczekać sezonu na rzodkiewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Na nadzienie w wersji twarożku do placków jeszcze nie wpadłam, na pewno go wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle u Ciebie sacznie, zdrowo i kolorowo. Wiesz, że wszelkie placuszko naleśnikowe akcje są bardzo podmoje kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomenalne śniadanie Malwi ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy03 maja, 2015

    robię takie dziurkowane placki z maki gryczanej , jajka i mleka a nadziewam je twarogiem wymieszanym z awokado albo ricottą z ziołami....ale zasadzam się na tę wersję słodką z borówkami. Myślę, że moi Chłopcy będą zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze zrozumiałam ze smażymy tylko z jednej strony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smażymy tylko z jednej strony.

      Usuń
  7. Zrobione :)Proste, smaczne i zaskoczone miny domowników przy śniadaniu bezcenne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.