niedziela, 8 marca 2015

Tortilla chłopska z bobem

Tortilla chłopska z bobem

Tortilla z bobem
Tortilla chłopska z bobem 
Jeśli macie jeszcze w lodówce zapasy mrożonego bobu, to polecam Wam w oczekiwaniu na wiosnę, przygotować sobie chłopską tortillę z jego dodatkiem. To wersja o wiele mniej kaloryczna, bo upieczona w piekarniku, dzięki czemu możemy zaoszczędzić sporą ilość tłuszczu.

Tortillę wzbogaciłam o dodatek świeżego koperku i szczypiorku, które fajnie komponują się z ziemniakami. Nie mogło też zabraknąć lekko pikantnego akcentu w postaci papryczki chili i czosnku. Taką tortillę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno (choć to oczywiście kwestia preferencji). Fajnie skomponuje się z nią lekka sałatka na bazie pomidorów lub innych świeżych warzyw.

Hiszpańska tortilla z bobem

TORTILLA CHŁOPSKA Z BOBEM
Śniadanie Mistrzów #263


Składniki:
  • 4 jajka 
  • 1 mała szalotka, obrana i drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
  • 100 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 200 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości 4-5 mm, gotujemy na parze, aż będą al dente. Studzimy. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek. 

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szalotkę, czosnek i chili przez 2-3 minuty. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy szczyptę soli, koperek i szczypiorek oraz zawartość patelni. Mieszamy. Naczynie do zapiekania (u mnie okrągłe o średnicy około 18 cm) smarujemy lekko masłem. Wylewamy odrobinę masy jajecznej, układamy plasterki ziemniaków, posypując je bobem. Całość zalewamy masą jajeczną. 

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut lub dłużej, aż masa całkowicie się zetnie. To, czy tortilla jest już upieczona, sprawdzamy wbijając czubek noża w środek omletu. Tortillę lekko studzimy, dzielimy na porcje i podajemy. 


Uwagi:

Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę więcej kalorii, zamiast 4 całych jajek, użyjcie 2 całych i 3 białek.

Inne przepisy na pieczoną tortillę:

 Tortilla hiszpańska z piekarnika
Pieczona tortilla ziemniaczana
Tortilla ziemniaczana z cukinią
Tortilla ziemniaczana z cukinią

Omlet z ziemniakami i bobem
Hiszpański omlet z ziemniakami
Tortilla chłopska z bobem 

Czas przygotowania: 50 minut.

12 komentarzy :

  1. Super śniadanie, super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa tortilla dla chłopa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to dziwne, ale ja taką tortillę bądź co bądź z Hiszpanii najbardziej lubię z polską mizerią :) Z bobem nie próbowałam, wszystko przede mną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam dziwne :) Ważne, że Ci smakuje. Jakbyś zajadała ją z polewą czekoladową i bitą śmietaną, to wtedy mogłoby to być dziwne zestawienie ;)

      Usuń
  4. A czy jeśli ziemniaki ugotuję w całości w wodzie i pokroję w plastry to coś spieprzę? ;) Poważnie pytam. Mam wszystkie składniki i jutro bym stworzyła takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej możesz tak zrobić :)

      Usuń
  5. Przepysznie wygląda jak dla mnie i bardzo podoba mi się takie zestawienie smaków :) Z niecierpliwością czekam na sezon na bób i w tym roku na pewno zamrożę zapasy :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super tortilla, od razu poczułam klimat wiosny :) Ostatnio też sięgnęłam po mrożony bób, tak mi się go zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja się pochwalę, że w Hiszpanii można kupić bób przez cały rok :) tylko że nie sprzedają raczej wyłuskanego, trzeba sobie samemu wyłuskać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna ta tortilla, mnie tez ostatnio naszlo na zrobienie czegos z bobem:) Dlatgo jak tylko zobaczylam w sklepie mrozony to kupilam i w weekend cos z niego przygotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a do lunchboxu się nadaje Malwinko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak. Na zimno najlepsza z jakimś lekkim dipem jogurtowym.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.