piątek, 20 marca 2015

Sałatka z buraczków do obiadu

Sałatka z buraczków do obiadu

Turecka sałatka z buraków
Sałatka z buraczków do obiadu

Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy pancar salatası, czyli sałatkę z buraków. Turczynki przygotowują ją na kilka sposobów. Popularna jest zarówno wersja z jogurtem, jak i z oliwą. Obie są równie smaczne i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tego warzywa.

Sałatka, którą dziś Wam prezentuję jest minimalistyczna pod względem liczby użytych składników. Pomimo tego jest niezwykle smaczna i fajnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub przystawka. Warto przygotować ją z wyprzedzeniem i pozostawić w lodówce, by wszystkie smaki się "przegryzły".

Marynowane buraczki do obiadu

SAŁATKA Z BURACZKÓW DO OBIADU

Składniki:

  • 500 g małych buraków
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki myjemy i osuszamy. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200-220 stopni do miękkości buraków. Przy małych burakach zajmie to około 45-60 minut. Przy większych czas pieczenia się wydłuży. Stopień upieczenia buraków sprawdzamy czubkiem noża lub ostrym widelcem. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ostudzenia. 

Odwijamy folię z buraków i wyrzucamy. Warzywa obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki, kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.Buraki umieszczamy w misce, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę. Sałatkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.


Zasmażane buraczki do obiadu


Sałatka z buraków przepis
Sałatka z buraczków do obiadu

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Buraczki uwielbiam i chętnie wykorzystam nowy patent na ich przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię taką sałatkę na pewno, tym bardziej że buraki uwielbiam i jem codziennie (ale zawsze albo bez niczego albo robię z nich placki). Dziś gotowałam buraki na zapas, więc na kilka dni mi starczy, ale następną porcję to już upiekę z myślą o takiej sałatce ;) Wygląda cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Składniki, które zawsze sa w domu ... ale forma podania niebanalna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to kochana już wiem, że pędzę dziś po buraczki! Pysznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka sałatka posypana prażonymi nasionami/orzeszkami i pokruszonym serem to samodzielna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę wyporóbować do pieczonej rybki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.