czwartek, 12 marca 2015

Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru)

Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru)

Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru)

Parowar to naprawdę świetny sprzęt. Pozwala nam na przygotowanie o wiele lżejszych potraw bez dodatku tłuszczu, zachowując przy okazji o wiele więcej witamin. Dodatkowo jest bardzo wygodny. Wystarczy ułożyć produkty na sicie i włączyć urządzenie. Ja wprawdzie nie posiadam parowaru, jednak specjalny garnek do parowania sprawdza się równie dobrze. 

A co smacznego można przygotować w parowarze? Np. takie delikatne pulpety na bazie piersi z kurczaka. W środku skrywają sporą ilość koperku i natki pietruszki, a także cukinię, dzięki której są lekko wilgotne w środku. Takie klopsiki możecie podawać z dodatkiem ulubionego sosu (np. pomidorowego na passacie) lub dodać do zupy.


PULPETY DROBIOWE Z CUKINIĄ I KOPERKIEM

Składniki (na 2 porcje):
  • 400 g piersi z kurczaka (ewentualnie mięso z nóżek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • około 80 g cukinii
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1 białko małego jajka
  • kilka łyżek otrębów żytnich lub mąki owsianej, ewentualnie bułki tartej

Przygotowanie:

W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w mniejsze kawałki filety z kurczaka, natkę, koperek, skórkę z cytryny, drobno posiekany czosnek, białko jajka oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy. Masę przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię startą na tarce na drobnych oczkach. Masę wyrabiamy dłonią. Dodajemy otręby lub mąkę owsianą (tyle, by związały masę), mieszamy. 

Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpety. Z podanej ilości mięsa otrzymałam około 18 małych pulpetów. Pulpeciki układamy w parowarze lub garnku do gotowania na parze i parujemy przez 20 minut od zawrzenia wody. Ja gotuję je w garnku. Aby nie przywierały do sita garnka, układam je na papierze do gotowania. 

Pulpety z cukinią podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Są też fajnym dodatkiem do zup.

Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru)

Czas przygotowania: 25 minut.

14 komentarzy :

  1. super! slicznie!
    super sciereczka ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo przyjemnie - biało i lekko, idealnie na wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widze takie pulpety to zaczynam zalowac, ze nie mam parowaru :) Pysznie!

    Sliczny talerzyk na tym ostatnim zdjeciu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie lekkie dania.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mnie naszła ochota na pulpety. Może dziś ugotuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można użyć szpinaku zamiast cukinii?

    OdpowiedzUsuń
  7. czy można użyć szpinaku zamiast cukinii?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam takich pulpetów na parze.

    OdpowiedzUsuń
  9. A co mozna użyć zamiast jajka bo my mamy alergię:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 2-3 łyżkami gorącej wody (musi napęcznieć).

      Usuń
  10. Wyszły smaczne, delikatne, ale chyba dodałam za dużo skórki cytryny bo była mocno wyczuwalna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz cytryny są mocno woskowane, dlatego najlepiej dodawać skórkę otartą z cytryn bio/niewoskowanych.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.