poniedziałek, 30 marca 2015

Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki)

Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki)

Pierś z indyka pieczona
Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki)
Pieczona pierś z indyka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować kanapki z jej dodatkiem (i np. sosem bazyliowym), podać ją z lekką sałatką lub wykorzystać jako nadzienie do domowych tortilli. Jeśli na co dzień bentujecie, to tak upieczone mięso będzie dla Was fajnym rozwiązaniem. Z powodzeniem może być przechowywane w lodówce przez kilka dni, wystarczy więc ukroić kilka plastrów, przygotować dodatki (np. makaron z pesto lub sałatkę) i zapakować do pudełka.

Przepis na pieczoną pierś z indyka bierze udział w akcji Mirabelki-

Pieczona pierś z indyka na kanapki

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA (NA KANAPKI)

Składniki:

  • pierś z indyka o wadze 1 kg
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • rękaw do pieczenia 

Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą. Łączymy bazylię, oregano, słodką paprykę, tymianek i pieprz. Dodajemy oliwę lub olej, posiekany czosnek i sok z cytryny. Mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na całą noc do lodówki (w pojemniku z przykrywką).

Kolejnego dnia mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy klipsem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni na każde pół kg mięsa, czyli w przypadku piersi o wadze 1 kg pieczemy mięso przez godzinę. Dla pewności warto sprawdzić, czy jest już gotowa przy pomocy termometru (wbijamy go w najszersze miejsce, mięso jest gotowe, gdy w środku osiągnie temperaturę 85 stopni). Moja pierś miała 800 g, piekłam ją przez 50 minut. Po tym czasie rozcięłam rękaw, wyłączyłam piekarnik i wysunęłam blachę z formą. Jeśli pierś ma być jedzona na ciepło, należy odczekać około 10-15 minut przed pokrojeniem jej. Jeśli na zimno, wówczas kroimy ją po całkowitym wystudzeniu.

Przepisy z wykorzystaniem pieczonej piersi z indyka:

Kanapka z indykiem
Kanapka pielgrzyma
 Tortille z indykiem i mango
Tortille z indykiem i mango





















Uwagi:

- Jak długo piec pierś z indyka? Ja zawsze przyjmuję 30 minut na każde 500 g mięsa w temperaturze 180 stopni. Pamiętajcie jednak, że każdy piekarnik jest inny, a stopień wypieczenia uzależniony jest także od grubości kawałka mięsa. Najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia przy pomocy termometru spożywczego. 


Ile piec pierś z indyka

Pierś z indyka z piekarnika
Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki)

Pierś z indyka w ziołach


Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

49 komentarzy :

  1. Pięknie wygląda ta pierś z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytanie ze zrozumieniem się kłania:(

      Usuń
  2. Indyk - pychota! A takie pieczenie ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! bardzo lubię domowe wędliny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, uwielbiam pieczonego indyka! Kiedy odwiedzam moich rodziców, moja mama bardzo często piecze dla mnie indyka faszerowanego śliwką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio sporo u nas domowych wędlin i pieczonych mięs... ale o indyku jakoś zapomniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile dałaś soli na tę wagę mięsa? Bo "do smaku" nic mi nie mówi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze doprawiam pieczone mięso metodą na "oko". Po prostu oprószam całe mięso świeżo zmieloną solą prosto z młynka. Myślę, że na ten 1 kg łyżeczka soli powinna być ok.

      Usuń
  7. W jakiej temperaturze piec?

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobilam, pyszna piers wyszla. nie pieke mies, poniewaz jestem wegetarianka, ale ukochany je mieso (jeszcze troche); nie posiadam rowniez termometru gastr., ale wedlug Twojego przepisu wyszlo super. bede powtarzac!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy09 maja, 2015

    Zrobiłam pierś, wyszła pyyyszna! Soczysta i aromatyczna. Chce teraz zrobić kolejny raz, mam tylko zagwozdke: dostałam mięso w porcjach nie w całości. Czy myślisz ze filety wg przepisu wyjdą tak samo soczyste? O ile skrócić czas grillowania. Z góry dziękuje za pomoc. Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak małe są te porcje?

      Usuń
    2. Anonimowy10 maja, 2015

      Każda ma ok 150g

      Usuń
    3. 150 g to w sumie 2-3 plastry piersi z indyka. Na kanapki piec na pewno się nie opłaca, chyba że po prostu jako dodatek do obiadu. Ale ja bym mięso najpierw obsmażyła do zamknięcia włókien i dopiero wrzuciła do rękawa. Myślę, że 15 minut w piekarniku powinno wystarczyć (może nawet mniej, nie piekłam tak małych kawałków indyka).

      Usuń
  10. Anonimowy15 maja, 2015

    Dziękuje! Myślałam o wykorzystaniu do obiadu, bo za bardzo nie mam co z tym mięsem zrobić. Zobaczymy co z tego wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety nie mam tu rekawa do pieczenia... a mozna bez? Pozdr, Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie mięso zawdzięcza swoją soczystość właśnie użyciu rękawa. Ewentualnie możesz piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Po ułożeniu mięsa w formie, wlej na dno szklankę wywaru drobiowego.

      Usuń
  12. Można tę samą marynatę użyć do udźca z indyka?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak nastawic piekarnik na dolne czy gorne grzalki i jaki sosik Pani proponuje zeby byl tez delikatny dla malej dziewczynki. Dzis próbuje zrobic piers indora pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzanie góra-dół. Co do sosu, to może koperkowy?

      Usuń
  14. Filet jest przepyszny. Robię chyba już 4 raz :) A co zostanie jest na kanapki. Świetny przepis! a co to za smakowicie wyglądająca surówka do mięsa? Znajdę na nią przepis na Twoim blogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sałatka z kaszy jaglanej i buraków. Taka sałatka plus kilka plastrów pieczonego indyka to fajny pomysł na posiłek w pracy lub szkole.

      Usuń
    2. Całość wygląda super! Na ostatnim zdjęciu jest widoczny sos - czy znajdę gdzieś jego przepis?

      Usuń
    3. W tym poście nie ma zdjęcia z sosem. Czy chodzi o sos z wpisu z sałatką z kaszy i buraków?

      Usuń
    4. W pierwszej chwili też myślałem że to sos , ten talerz daje taki efekt.
      Filet jest pyszny natomiast nie mogę uzyskać takiego koloru indyka, mój bardziej wygląda jak ugotowany niż upieczony, ma Pani jakieś porady ?

      Usuń
    5. To chyba już kwestia samego piekarnika. Mój zawsze troszkę bardziej przypieka mięso. Pieczesz na środkowej półce, grzałka góra-dół?

      Usuń
    6. Ja też mam problem z kolorem, jakiś taki blady ten mój indyk. Dałam grzanie góra i dół bez termoobiegu, na środkowej półce, pierś 530 g , piekłam już 50 minut, ale zmiany koloru i tak specjalnie nie widzę...

      Usuń
  15. po całej nocy w lodówce poczekać aż mięso się ogrzeje czy od razu do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  16. Zamarynowane :) Zobaczymy co będzie jutro, ale już pachne obłędnie :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy można dodać sos pieczarkowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos pieczarkowy, np. z natką pietruszki lub tymiankiem będzie fajnie komponować się z pieczonym mięsem indyka.

      Usuń
  18. Wyszło pyszne z sosem pieczarkowym i z natka pietruszki 😀 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobiłam wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  20. Droga blogerko, na zdjęciu razem z piersią indyczą jest coś w rodzaju sałatki w takim różowo-białym kolorze. Aż mi ślinka pociekła... Czy możesz zdradzić co to i jak wykonać? Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję :))) jeszcze dziś powstanie. Prawie rzuciłam się na monitor na widok tej sałatki. Zresztą nie powinno to być dziwne bo patrząc na potrawy na Twoim blogu można zjeść komputer razem z myszką ;) A pomyśleć, że trafiłam tu przypadkiem, przez pierś z indyka. Ciekawiło mnie jak długo ludzie ją pieką i tak zawitałam do Ciebie. I pewnie "troszkę" tu pobędę... jeśli pozwolisz....Pozdrawiam i dziękuję, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję za dobre słowo :) Rozgość się i zostań na dłużej.

      Usuń
  22. Wkladasz do zimnego piekarnika czy nagrzanego? Wygląda przepysznie. Idealne na kanapki dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkładam do nagrzanego już piekarnika.

      Usuń
  23. Dziś upiekłem tę pierś - FANTASTYCZNA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja mam ... trochę glupie pytanie... właśnie w lodówce marnuje mi się 2 piersi każda po 1,5 kg. I zastanawiam się czy pięć je razem? I traktować jako 3 kg? Czyli piec 3h? Czy włożyć do 2ch różnych rękawów i piec 1,5 h? Czy pięć całkiem osobno i piec 1,5h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczesz przez 1,5 godziny. Włożyłabym do dwóch osobnych rękawów. Jeśli pierś jest bardzo szeroka, można wydłużyć pieczenie o kilka minut.

      Usuń
    2. ,, , ;)

      Usuń
  25. Pierś mistrzostwo świata. Ja zlałam ten sosik do garczka i go lekko zasmarzylam był po prostu boski do cudownego mięciutkie indyka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.