niedziela, 15 marca 2015

Grzanki z awokado, jajkiem i anchois

Grzanki z awokado, jajkiem i anchois

Kanapki z awokado i jajkiem
Grzanki z awokado, jajkiem i anchois
Tym razem na dzień dobry podrzucam Wam przepis na smaczne i cieszące oko grzanki. Takie kolorowe śniadanie powinno wprawić Was w dobry nastrój. Zielone awokado w połączeniu z jajkiem smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego plasterki pomidora, lekko pikantny szczypiorek, fileciki anchois i mamy wiosenne kanapki w troszkę innej odsłonie.


Grzanki z awokado i jajkiem

GRZANKI Z AWOKADO, JAJKIEM I ANCHOIS
Śniadanie Mistrzów #265


Składniki:
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • oliwa ev
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 kromek pieczywa
  • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • kilka filecików anchois

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, po kilku minutach obieramy i kroimy w plasterki. Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Miąższ rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. 

Kromki chleba opiekamy na suchej patelni lub w tosterze. Pieczywo nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku. Smarujemy pastą z awokado, układamy plaster pomidora, jajka, pół filecika anchois. Posypujemy szczypiorkiem, oprószamy lekko pieprzem i solą. Podajemy. 


Grzanki z awokado przepis
Grzanki z awokado, jajkiem i anchois

Wiosenne grzanki

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie kolorowe kanapki :) Ostatnio zakochałam się w połączeniu jajka z awokado, więc z pewnością takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te kanapeczki, takie wiosenne :) Zresztą podobają mi się wszystkie potrawy, które widzę na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzanki rewelacyjne. Kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie też może być pyszne :-) Super blog. Będę tu nie tylko zaglądać ale też realizować przepisy; ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zarówno grzanki jak i awokado uwielbiam, ale akurat tych rybek nie cierpię. Są obrzydliwe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.