poniedziałek, 2 marca 2015

Golonka z indyka miodowo-musztardowa

Golonka z indyka miodowo-musztardowa

Golonka z indyka miodowo-musztardowa 
Marynata z miodu i musztardy doskonale sprawdza się w przypadku drobiu i nie tylko. Tym razem w takiej mieszance postanowiłam przygotować golonki indycze. Ostatnio te elementy cieszą się coraz większą popularnością i bez większych problemów można je zakupić w osiedlowych sklepach mięsnych lub marketach. 

Golonki upieczone w rękawie wychodzą niezwykle mięciutkie i soczyste. Warto je wcześniej zamarynować, aby mięso jeszcze lepiej przeszło smakiem dodatków. Ja najczęściej takie golonki marynuję przez 12 godzin, możecie oczywiście potrzymać je w marynacie jeszcze dłużej - do 36 godzin. Takie golonki najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków (np. w formie puree) i kapusty. 


GOLONKA Z INDYKA MIODOWO-MUSZTARDOWA
(Z RĘKAWA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 golonki z indyka o wadze około 350 g każda
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki gładkiej musztardy
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy sos sojowy ciemny i jasny, dodajemy miód, musztardę, pieprz i olej. Całość dokładnie mieszamy. Golonki umieszczamy w pojemniku, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. 

Golonki wyjmujemy z marynaty (zachowujemy ją) umieszczamy w rękawie do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę i 10-15 minut. Po tym czasie golonki powinny być już miękkie. Rozcinamy rękaw, golonki smarujemy pozostałą marynatą i krótko podpiekamy (5-10 minut), aż skóra ładnie się zrumieni. Moje golonki po rozcięciu rękawa były ładnie zarumienione, dlatego lekko posmarowałam je marynatą i piekłam dosłownie 5 minut.

Golonki pieczone w rękawie podajemy z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdza się puree ziemniaczane lub pieczone ziemniaki i oczywiście ulubiona surówka. Ja do golonek miodowo-musztardowych przygotowałam zasmażaną czerwoną kapustę oraz pieczone marchewki.

Polecam Wam także przepis na 

 Pieczona golonka z indyka

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Wygląda super. Chyba coś takiego zrobię tacie na święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie je podałaś Malwi ... sa bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm...aż się oblizuję :) Wszystko mi tu pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Golonki wyszły pyszne. Nie oblizywac się, tylko robić:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy23 maja, 2015

    Co moge dodac zamiast jasnego sosu sojowego?w domu mam tylko ciemny.Czy mozna dodac wiecej oliwy zamiast jasnego sosu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos sojowy odpowiada za słoność golonek. Jeśli chcesz dodaj do marynaty 4 łyżki ciemnego (i nie dodawaj już tych 2 łyżek ciemnego z przepisu). Ewentualnie zrób golonkę w innej marynacie. Na blogu znajdziesz jeszcze dwie- z majerankiem i pieczoną w rękawie. Obie pyszne.

      Usuń
  6. Anonimowy23 maja, 2015

    Ok dziekuje za odpowiedz;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a można te golonki przygotować dzień wcześniej o tylko odgrzać następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Golonka zawsze najlepsza świeżo przygotowana. Na drugi dzień może obeschnąć i zrobić się twardawa.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.