czwartek, 26 marca 2015

Biała kiełbasa z chrzanem i borówką

Biała kiełbasa z chrzanem i borówką

Biała kiełbasa pieczona z chrzanem
Biała kiełbasa z chrzanem i borówką
Przepis na białą kiełbasę pieczoną z chrzanem i borówką podpatrzyłam w ubiegłym roku u Mirabelki. To niezwykle prosty sposób na białą kiełbasę i z pewnością miła odmiana od kiełbasy pieczonej z cebulą. Do przygotowania tej potrawy można użyć zarówno konfitury z borówki brusznicy, jak i żurawiny. Moja konfitura miała kawałki całych owoców, ja pozostawiłam je w całości, jeśli jednak chcecie, możecie rozgnieść je widelcem lub zblendować, by sos był całkowicie gładki. 

Przepis na białą kiełbasę bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki.

Biała kiełbasa z żurawiną


BIAŁA KIEŁBASA Z CHRZANEM I BORÓWKĄ


Składniki (na 4 porcje):
  • 8 parzonych białych kiełbasek
  • olej
  • 4 łyżki konfitury z borówki brusznicy lub żurawiny 
  • 1-2 łyżki chrzanu (w zależności od ostrości produktu i naszych preferencji)

Przygotowanie:

Kiełbaski nakłuwamy widelcem, smarujemy delikatnie olejem (przy pomocy silikonowego pędzelka). Układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 stopni (bez przykrycia) przez około 20-30 minut, aż się zrumienią. W połowie pieczenia odwracamy ja na drugą stronę.

Chrzan łączymy z brusznicą lub żurawiną, powstałym sosem smarujemy kiełbaski i pieczemy dalej przez około 10-15 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.


Uwagi:

- jeśli chcecie, by kiełbaski były słodsze, dodajcie do konfitury i chrzanu płynny miód

Wypróbuj inne przepisy na białą kiełbasę:

 Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa
pieczona z cebulą
 Biała kiełbasa z sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w
sosie chrzanowym
Biała kiełbasa z sałatką ziemniaczaną
Biała kiełbasa z
sałatką z ziemniaków
Biała kiełbasa z kapustą
Biała kiełbasa na
czerwonej kapuście
 Biała kiełbasa z cebulą
Biała kiełbasa smażona
z czerwoną cebulą














Czas przygotowania: 40 minut.

5 komentarzy :

  1. Ojej uwielbiam taką kiełbaskę, super dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Obok tak przygotowanej białej kiełbasy nie mogłabym przejść obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na wykorzystanie borówek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ją w zeszłym roku. Nie jestem fanką białej kiełbasy, ale ta mi całkiem smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj, cieszę się, że przepis się przydał i kiełbaski smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.