wtorek, 10 lutego 2015

Polędwiczka wieprzowa z cebulą

Polędwiczka wieprzowa z cebulą

Polędwiczka wieprzowa z karmelizowaną cebulą
Polędwiczka wieprzowa z cebulą
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą to proste i nieskomplikowane danie. Minimalistyczne pod względem liczby składników i dość szybkie w przygotowaniu. Jest doskonałym przykładem tego, że gotując, nie musimy używać ogromnej ilości produktów, aby osiągnąć ciekawy efekt smakowy. Ot cebula i mięso, połączenie na pierwszy rzut oka banalne, a mimo tego godne uwagi.

Do przygotowania tej potrawy należy użyć czerwonej odmiany cebuli. Jest łagodniejsza w smaku niż jej biała kuzynka, dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Podczas dłuższego smażenia cebula nabiera lekkiej słodyczy, z którą fajnie współgra dodatek octu balsamicznego.

Mięso przyprawiłam jedynie solą, kolorowym pieprzem i świeżym rozmarynem. Ten ostatni bardzo dobrze komponuje się z wieprzowiną. Pamiętajcie o tym, że polędwiczka nie wymaga długiej obróbki termicznej i należy pilnować, by nie smażyła się zbyt długo. W przeciwnym razie będzie twarda, a nie takiego efektu oczekujemy. 

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z cebulą

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z CEBULĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 polędwiczka wieprzowa (300 g)
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 4 duże czerwone cebula
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:

Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra (jeśli polędwiczka jest dość wąska, plastry kroimy po skosie). Każdy plaster mięsa ugniatamy w dłoniach (do rozbijania nie używamy tłuczka, mięso jest zbyt delikatne), posypujemy posiekanym rozmarynem, oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny, gotujemy przez około 3 minuty. Wyłączamy ogień pod patelnią i przykrywamy ją pokrywką.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kotleciki i smażymy je przez około 2,5-3 minuty z każdej strony. Polędwiczkę podajemy z dodatkiem cebuli i puree ziemniaczanego.


Inne przepisy na polędwiczkę wieprzową:

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwiczka z
cebulką
 Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami
Polędwiczka z
pieczarkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie porzeczkowym
Polędwiczka z
porzeczkami
Polędwiczka wieprzowa z szynką parmeńską
Saltimbocca z
 polędwiczki


Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą
Polędwiczka wieprzowa z cebulą
Czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy :

  1. Bardzo lubię tego typu połączenia! Fajny efekt dała czerwona cebula :)
    Uściski! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Często tak właśnie przygotowuję poledwicę!

    OdpowiedzUsuń
  3. NA pewno zrobię,uwielbiam polędwiczki!!!Dzięki za super przepis do mojego przepiśnika:)I to nie pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis. Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. z cebulą nie próbowałam, ale kto wie... może kiedyś się skuszę, bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.