sobota, 21 lutego 2015

Placuszki z mąki gryczanej (na słodko)

Placuszki z mąki gryczanej (na słodko)

Placki na mące gryczanej
Placuszki z mąki gryczanej (na słodko)
Czy w Waszych kuchennych szafkach zalega mąka gryczana? Jeśli tak, to czas najwyższy ją wyciągnąć i przygotować sobie smaczne placuszki gryczane. Małe, okrąglutkie naleśniczki o lekko orzechowym posmaku z pewnością wprawią Was w dobry humor.

Na szczęście obecnie  o zakup mąki gryczanej nie trudno. Znajdziecie ją na marketowych półkach, w sklepach ze zdrową żywnością, a być może i w osiedlowym spożywczaku (ja ją kupuję we Fresh Markecie, który mam tuż obok domu). Częstujcie się przepisem :)

Placuszki gryczane na słodko

PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ
 (NA SŁODKO)
Śniadanie Mistrzów #261

Składniki (na około 10 małych placuszków):

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki cukru (lub ksylitolu, erytrolu)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka (można użyć mleka roślinnego, np. sojowego, ryżowego, kokosowego)
Do podania: ulubione dodatki: świeże owoce, jogurt, mascarpone, bita śmietana, sos owocowy, polewa czekoladowa, konfitura itp. 

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, cukier lub erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni do naleśników przy pomocy pędzelka silikonowego rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Patelnię nagrzewamy, łyżką wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z jogurtem naturalnym, owocami i frużeliną wiśniową.


Uwagi:

- orzechy laskowe możecie podmienić na inne, np. włoskie lub migdały, ewentualnie zupełnie pominąć ten dodatek

- ciasto należy smażyć od razu po przygotowaniu

- placuszki na mące gryczanej są najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu

Placuszki gryczane przepis
Placuszki z mąki gryczanej (na słodko)

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. szczególnie pyszny był zapewne ten dodatek mielonych orzechów, który nadawał pewnie wyjątkowego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki z mąki gryczanej, a najbardziej właśnie takie z mielonymi orzechami laskowymi - uważam, że jest to połączenie idealne :):) A jak mi się skończy mąka to mielę gryczane płatki lub otręby w młynku i mam awaryjną porcję mąki ;)
    Twoje placki wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś podobne placuszki gryczane - pyszne :) nie mogę się doczekać sezonu na truskawki, maliny i rabarbar - już sobie wyobrażam to połączenie, dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. NIe robiłam nigdy z mąki gryczanej :) a wyglądają przepysznie :)

    Zapraszam u mnie na blogu konkurs. DO wygrania fajne kosmetyki :)
    http://hosteska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki, borówki i cudne placuszki .... śniadanie Mistrza dosłownie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne, okrągłe placuszki z pysznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż żałuję, że nigdy nie robiłam takich gryczanych placuszków :)
    Wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś jadłam takie placuszki, ale w wersji na słono - z łososiem. Ale wersja na słodko czemu nie? :) Fajny pomysł z dodatkiem orzechów. A mąki gryczanej zwykle używam jako dodatek do innej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat kupilam ostatnio mąke gryczaną i nie miałam jeszcze okazji jej wykorzystać. Więc placki zrobiłam dziś na śniadanie - posłodzone ksylitolem; mąki orzechowej nie miałam, więc zmieliłam laskowe+nerkowca. PYCHA. Dziękuję bardzo za kolejny świetny pomysł na zdrowe , a zarazem pyszne śniadanie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne są te placuszki i bardzo podoba mi się sposób podania. Choć nie kupuję zimą truskawek, to muszę przyznać, że cieszą oko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne! Dodałam pół banana do ciasta i wyszły przepyszne. Podane z kremem daktylowo-bananowym niemowicie smaczne. Przepis godny polecenia

    OdpowiedzUsuń
  12. Super. Dodalam orzechy wloskie. No rewelacja, szybko się robi i ładnie się smażą. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.