poniedziałek, 9 lutego 2015

Pizza z salami i oliwkami

Pizza z salami i oliwkami

Pizza z salami przepis
Pizza z salami i oliwkami

Czy są tu miłośnicy pizzy? Jeśli tak, to mam nadzieję, że świętujecie, w końcu dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ja z tej okazji przygotowałam ulubioną pizzę Połówka, czyli pizzę z salami i oliwkami. 

Z podanego przepisu otrzymacie jedną dużą prostokątną pizzę wielkości blachy z piekarnika lub dwie mniejsze okrągłe o średnicy około 26 centymetrów. Pamiętajcie, by dodatków do pizzy wcześniej nie przesmażać. Nie ma takiej potrzeby, upieką się w przeciągu kilkunastu minut w bardzo wysokiej temperaturze. Ta ostatnia jest dość istotna. To właśnie dzięki krótkiemu pieczeniu w maksymalnie rozgrzanym piekarniku otrzymamy nieprzerośnięte i chrupiące ciasto. A jak wiadomo dobre ciasto w pizzy to podstawa.

Jeśli dziś nie zdążyliście upiec pizzy, to pamiętajcie, że każdy dzień jest odpowiedni na zjedzenie tego włoskiego przysmaku :)

Zajrzyjcie także do Bartoldzika, Chantel, Martynosi i Mopsika i zobaczcie,
jakie smakowite pizze przygotowali.

Pizza z salami

PIZZA Z SALAMI I OLIWKAMI

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze):


  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 240-250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sos pomidorowy: 1 ząbek czosnku, 150 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego oregano
  • dodatki: 1 cebula, kilkanaście plasterków salami, kilkanaście zielonych oliwek, 200 g sera mozzarella
  • listki bazylii do posypania pizzy

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę: W misce umieszczamy mąkę i sól. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką (ciasto należy wyrabiać przez około 5-7 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. 

Sos do pizzy: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy przecier, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Blachę z piekarnika wysypujemy lekko mąką. Wykładamy na nią ciasto (można podzielić je na dwie części, tak jak zrobiłam to ja) i rozciągamy dłońmi na blasze. Jeśli będziecie piec dwie okrągłe pizze, wówczas należy upiec je osobno (nie zmieszczą się na jednej blasze obok siebie). Wierzch ciasta smarujemy sosem, posypujemy cebulą posiekaną w piórka, układamy plasterki salami i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12-15 minut, aż spód będzie ładnie przypieczony. Po 10 minutach od wstawienia pizzy, jej wierzch posypujemy porwaną mozzarellą. Pizzę z salami i oliwkami posypujemy porwanymi listkami bazylii, dzielimy na porcje i podajemy.

Pizza na cienkim spodzie

Pizza z salami przepis
Pizza z salami i oliwkami

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut minut.

6 komentarzy :

  1. Twoja pizza wygląda przepięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie uczciłaś Dzień Pizzy ! Wspaniała pizza i przepiękne zdjęcia. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała być pyszna, składniki dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam salami na pizzy .... oliwki również:). U nas pizzy akurat nie było, ale mam ją w planach na najbliższe dni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy przepis na ciasto jaki dotychczas próbowałam Wychodzi znakomita Jedyne co zmieniam to typ maki Używam 00

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.