sobota, 14 lutego 2015

Omlet jak pizza

Omlet jak pizza

Pizza omlet
Omlet jak pizza
Pizza na śniadanie? Czemu nie! Jednak nie mam tu na myśli klasycznego włoskiego wypieku a zupełnie inną potrawę, która swoim kształtem i smakiem kojarzy się z pizzą. Mowa tu o śniadaniowym omlecie. 

Po pizzy, którą piekłam w ubiegłym tygodniu, zostało mi kilka plasterków salami, oliwki i niewielka ilość sera mozzarella. Postanowiłam więc wykorzystać je jako dodatek do pieczonego omletu. Nie chciałam jednak, by skrywały się we wnętrzu jajecznej masy, a były raczej jego toppingiem. W ten sposób powstał omlet, który budzi skojarzenia z włoską pizzą.

Jeśli lubicie połączenie salami i oliwek, to koniecznie spróbujcie omletu w takim wydaniu. Być może i Wam przypadnie on do gustu. I nie zapomnijcie podzielić się swoimi wrażeniami. 

Omlet niczym pizza

OMLET JAK PIZZA
Śniadanie Mistrzów #260

Składniki (na 1 porcję):
  • 3 jajka (lub 1 całe jajko i 3 białka)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół małego ząbka czosnku
  • kilka plastrów salami
  • kilka zielonych oliwek
  • 40 g sera mozzarella
  • listki bazylii do posypania omletu
Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Dodajemy oregano i sól do smaku, mieszamy. Masę przelewamy do okrągłego żaroodpornego naczynia o średnicy 16-18 centymetrów (warto je lekko wysmarować masłem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut (czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości użytego naczynia i wysokości masy jajecznej). Przy pomocy wykałaczki sprawdzamy, czy omlet jest gotowy.

Kiedy omlet się piecze, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek, krótko przesmażamy, dodajemy przecier, przyprawiamy do smaku solą. 

Upieczony omlet smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry salami, oliwki i porwaną mozzarellę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 3-4 minuty (możecie włączyć termoobieg lub opcję grill). 

Omlet wyjmujemy z naczynia przy pomocy łopatki, posypujemy listkami bazylii i podajemy od razu po przygotowaniu. 

Uwagi:

- w wersji mniej kalorycznej zamiast 3 całych jajek użyjcie 1 jajka i 3 białek 
- zamiast salami i oliwek możecie użyć innych ulubionych składników, które nie wymagają obróbki termicznej a jedynie podgrzania, np. pieczonej papryki, suszonych pomidorów
- masa jajeczna w trakcie pieczenia może się unosić (szczególnie boki). Po wyjęciu z piekarnika zazwyczaj wraca do swojego pierwotnego kształtu

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Mmm przepis spisany będzie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł:) Za taką pizzą na dobry początek dnia jestem jak najbardziej za:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis :) napewno kiedys skorzystam:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O świetny pomysł! Takie śniadanie zaserwuję małżowi! Ucieszy się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie salami i oliwek, wspaniały pomysł miałaś z tym omletem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy można zabrać ten omlet do pracy? czy na zimno jest też zjadliwy? a może można byłoby go odgrzać (np. w mikrofalówce)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie najlepszy jest na ciepło od razu po przygotowaniu. Do pracy lepiej zabrać jakąś inną frittatę lub cienki omlet.

      Usuń
  7. Naczynie nie musi być niczym natłuszczone, by później wyjąć omlet? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mojego naczynka bez problemu omlet "wychodzi", wystarczy podważyć go łopatką. Lekkie wysmarowanie naczynka masłem oczywiście oczywiście będzie na plus :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.