wtorek, 17 lutego 2015

Naleśniki ryżowe

Naleśniki ryżowe


Naleśniki ryżowe przepis
Naleśniki ryżowe
Na zakończenie karnawału mam dla Was przepis na pyszne naleśniki ryżowe. Nie bez powodu żegnamy karnawał naleśnikami. W końcu dziś obchodzimy Dzień Naleśnika. W Polsce to święto dopiero od kilku lat zyskuje swoich zwolenników, natomiast w tradycji innych krajów europejskich zakorzeniło się już na stałe. Mam nadzieję, że także w naszym kraju Tłusty Wtorek będzie coraz popularniejszy. W końcu naleśnik to jeden ze smaczniejszych deserów.

Naleśniki ryżowe są miłą odmianą od klasycznych naleśników na mące pszennej. Mają troszkę inną strukturę (mimo małej ilość mąki są dość zwarte) i bardzo ciekawy smak. Można je podać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Świetnie nadają się także do zapiekania.

Zajrzyjcie do Justinki, Gin, Sianko,  Martynosi oraz Mirabelki i zobaczcie, jakie naleśniki przygotowały na zakończenie karnawału. 

Jak zrobić naleśniki ryżowe

NALEŚNIKI RYŻOWE

Składniki (na około 5 sztuk):


  • 100 g mąki ryżowej
  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju lub stopionego masła
Do podania: ulubione słodkie (np. konfitura, frużelina, sos owocowy lub czekoladowy, jogurt, bita śmietana, owoce, twaróg) lub wytrawne dodatki (np. szpinak, wędzony łosoś i kremowy serek plus świeże zioła)

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę ryżową. Dodajemy mleko, sól, jajka i olej (lub masło), dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem (przy pomocy silikonowego pędzelka) i nagrzewamy. Chochelką nalewamy porcję ciasta na patelnię i kolistym ruchem rozprowadzamy po jej dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta, należy pamiętać o tym, aby je dokładnie zamieszać (mąka ryżowa szybko opada na dno miski). 

Naleśniki ryżowe podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Ja podałam je z twarogiem wymieszanym z jogurtem i ksylitolem, frużeliną wiśniową oraz świeżymi owocami. Najlepiej smakują jedzone od razu po przygotowaniu.

Uwagi:

- ciasto naleśnikowe możecie wzbogacić o niewielką ilość cukru i ulubiony ekstrakt, np. waniliowy, migdałowy (jeśli mają być jedzone na słodko)
- naleśniki ryżowe fajnie sprawdzają się przy wytrawnych potrawach zapiekanych (np. faszerowane mięsem i warzywami i zapieczone w sosie pomidorowym)
- naleśniki ryżowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu
- za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię należy je dokładnie wymieszać


Polecam przepis na słodkie placuszki z mąki ryżowej

Placki z mąki ryżowej
Placki na mące ryżowej

Naleśniki ryżowe bezglutenowe


Naleśniki na mące ryżowej
Naleśniki ryżowe


Czas przygotowania: 15 minut.

27 komentarzy :

  1. Ciekawe, takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować takich ryżowych koniecznie. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie zawsze ciekawie i kreatywnie. Muszę trochę popracować z mąką ryżową. Może zacznę właśnie od naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że też eksperymentujesz z mąkami :D
    I masz taki sam piękny talerzyk ;)

    Pozdrawiam ciepło, Gosia

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają i wydają się takie lekkie :)
    Z samej mąki ryżowej nigdy nie robiłam naleśników, ale dodaję ją często w raz z innymi mąkami, muszę koniecznie spróbować zrobić te z Twojego przepisu :)
    O Dniu Naleśnika dowiedziałam się po czasie, a mimo to jadłam na obiad dyniowe pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z mąką ryżową spotkałam się jak do tej pory tylko w przepisach, ale nie omieszkam kupić jak tylko gdzieś się pojawi ... naleśniki I klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj ze szpinakiem, pomidorami suszonymi i gorgonzolą :) Do ciasta dodałam kurkumę (dodaję, gdzie się da;)) i wyszły piękne żółte naleśniki :) Pyszne! :)
    Iza.

    OdpowiedzUsuń
  8. Od niedawna kupuję mąkę ryżową i również robię naleśniki lub placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kama

    Witam,

    Rozumiem, że nie jest to mąka z ryżu brązowego? myśli Pani, że z taką naleśniki też wyjdą dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tej z brązowego też powinny wyjść bez problemu :)

      Usuń
  10. Anonimowy06 maja, 2015

    Naleśniki przepyszne. Smakują mi bardziej, niż te z mąką pszenną.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam z Twojego przepisu i są naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha :) właśnie robię i od razu zjadam. U mnie z serem i porzeczkowym dżemem z dekoracją z mięty. Udane śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne naleśniki. Staram się ostatnio unikać białej mąki pszennej, z tym blogiem na pewno mi się uda, tyle tu pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wlasnie kupilam i jutro biore sie za nalesniki

    OdpowiedzUsuń
  15. A mnie się "łamią" na patelni... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgośka, najwidoczniej smażysz je zbyt długo. Najlepiej smażyć je z jednej strony do ścięcia ciasta (nie muszą się zrumienić, moje zazwyczaj są dość blade), a z drugiej dosłownie kilkanaście sekund.

      Usuń
  16. A mnie się łamią na patelni. Może dlatego że użyłam wody zamiast mleka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy jak chcę zrobić 10 naleśników (bo w przepisie jest na 5) to muszę poza sypkimi składnikami dać 2x więcej jajek? tzn, 4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszystkie składniki razy dwa. Proszę pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników, najlepiej przy pomocy miksera.

      Usuń
    2. Tak, wszystkie składniki razy dwa. Proszę pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników, najlepiej przy pomocy miksera.

      Usuń
  18. Pycha, delikatniejsze w smaku, niż pszenne. Ja robiłam z jednego jajka, reszta przepisu bez zmian i też wyszły idealne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne! To słowa mojego trzylatka :-) uważam, że to fajna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, choć co dla mnie zaskakujące - smakują jak by były z kaszą manną ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mi wyszly 4 bardzo cienkie, ale fakt ze sa pyszne nigdy nie przepadalam za nalesnikami , tego sprobowalam i sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.