czwartek, 19 lutego 2015

Lekka zupa z klopsikami z kurczaka

Lekka zupa z klopsikami z kurczaka

Zupa z pulpetami drobiowymi
Lekka zupa z klopsikami z kurczaka
Tym razem mam dla Was lekką a zarazem pożywną zupę z dodatkiem drobiowych klopsików. Przygotowanie jej zajmie Wam mniej niż pół godziny, o ile oczywiście macie w lodówce gotowy domowy wywar warzywny. Ja taki wywar gotuję raz w miesiącu (lub częściej), przelewam do woreczków na lód i mrożę (dzięki temu zajmuje on mniej miejsca, aniżeli w standardowych plastikowych pojemnikach). Kiedy chcę ugotować zupę, nie muszę sobie już zawracać głowy robieniem bulionu. I Wam polecam takie rozwiązanie. Jeśli chcielibyście, aby przepis na takie domowy wywar/bulion znalazł się na blogu, dajcie znać. A teraz częstujcie się miseczką aromatycznej zupy i oczywiście przepisem.

Lekka zupa z pulpetami

LEKKA ZUPA Z KLOPSIKAMI Z KURCZAKA

Składniki (na 3-4 porcje):

Klopsiki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 białko jajka
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki otrębów żytnich do związania mięsa
Zupa:
  • 800 ml wywaru warzywnego lub lekkiego wywaru z kurczaka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów (400 g), bez skóry, posiekanych
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, oczyszczone i posiekane w mniejsze kawałki
  • 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pierz do smaku
  • posiekana natka do posypania
Przygotowanie:

Klopsiki: Piersi z kurczaka mielimy (najwygodniej posiekać je w rozdrabniaczu lub robocie kuchennym). Do mięsa dodajemy słodką paprykę, tymianek, sól, pieprz, białko jajka. Całość wyrabiamy dłonią. Do masy stopniowo dodajemy otręby żytnie (dodajemy ich tyle, aby związały masę, warto w trakcie wyrabiania dodać do mięsa odrobinę zimnej wody). Z mięsa formujemy 20 malutkich klopsików (warto ułatwić sobie pracę zwilżając wcześniej dłonie zimną wodą).

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym wywarem, dodajemy pomidory i zagotowujemy. Na gorącą zupę kładziemy klopsiki, dodajemy ziemniaki, oregano i słodką paprykę w proszku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Uwagi:

- zamiast otrębów do mięsa możecie dodać pół niedużej namoczonej w mleku i odciśniętej bułki (warto ją po odciśnięciu drobno posiekać), ewentualnie mąkę owsianą.


    Zupa pomidorowa z pulpetami

    Zupa pomidorowa z pulpetami z kurczaka
    Lekka zupa z klopsikami z kurczaka
    Czas przygotowania: 25 minut.

    6 komentarzy :

    1. Ja wiem, że to kompromitacja, ale ciągle walczę z pokusą dosypywania czegoś do zup......więc ja bardzo chętnie zobaczę bulionik bez wątpliwej urody dodatków wszelakich :-) I ciągle też za to podziwiam Twoją kuchnię, że tak super i różnorodnie gotujesz, a wszystko naturalne :-) wielkie dzięki za te inspiracje i za zupkę powyżej też, tak trzymaj, pozdrawiam, Asia

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Asiu, dziękuję za miłe słowa. Bulion warzywny przygotuję wkrótce i wrzucę na bloga. Przyznam, że już chyba z 10 razy podchodziłam do fotografowania takiego bulionu, ale jakoś nigdy zdjęcia nie były na tyle zadowalające, aby opublikować przepis. Będę miała małe wyzwanie :)

        Usuń
    2. Ja również chętnie zapoznam się z takim przepisem:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ja gotuję bulion raz w tygodniu i zamrażam. Zawsze łudzę się, że starczy na dłużej ... ale przy uwielbieniu moich dzieci do pomidorowej, jarzynowej i krupniku to raczej wątpliwe:) ... zupa z klopsikami to świetny pomysł:)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .