środa, 18 lutego 2015

Dietetyczne burgery z kurczaka

Dietetyczne burgery z kurczaka

Burgery z kurczaka
Dietetyczne burgery z kurczaka
Czy burgerami można się zajadać będąc na diecie? No jasne, wszystko oczywiście w granicach rozsądku. Mam dziś dla Was przepis na fit burgery na bazie mięsa drobiowego. Są smaczne, zdrowe i dość proste w przygotowaniu. Możecie takie burgery zapakować do razowej bułki lub podać je na obiad zamiast klasycznych kotletów, np. z dodatkiem lekkiej sałatki i gotowanych na parze ziemniaków.

Do przygotowania burgerów będziecie potrzebować filetów z kurczaka. Odpuśćcie sobie proszę kupowanie gotowego paczkowanego mięsa mielonego. Mija się to całkowicie z celem, ponieważ takie mięso zawiera sporą ilość tłuszczu i nigdy nie ma w składzie tylko i wyłączenie mięsa. Zmielenie piersi z kurczaka trwa dosłownie kilka chwil. Najłatwiej zrobić to siekając mięso z robocie kuchennym lub rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem).

Przy burgerach nie ma potrzeby dodawania do mięsa jajka. Mięso dobrze się zwiąże w trakcie wyrabiania go z innymi składnikami. Niewielki dodatek zimnej wody ułatwi cały proces. Poza ziołami i przyprawami w burgerach znalazła się także marchewka, która sprawia, że kotlet jest bardziej soczysty. 

Jak wiadomo, podstawą smacznego burgera jest nie tylko sam kotlet, ale i sos. W przeciwnym razie będzie to tylko sucha kanapka z mięsną wkładką. Do tych burgerów proponuję dodatek sosu tzatziki. Jest lekki, orzeźwiający i fajnie smakuje w połączeniu z delikatnym mięsem. 


Dietetyczne hamburgery

DIETETYCZNE BURGERY Z KURCZAKA

 Składniki (na dwie porcje):
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 nieduża marchewka 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 razowe bułki
  • kilka plastrów pomidora
  • dwa liście sałaty
  • pół czerwonej cebulki
  • sos tzatziki (patrz dodatkowo uwagi poniżej)

Przygotowanie:

Filety z kurczaka mielimy w maszynce. Ja, kiedy nie mam za wiele czasu, kroję je na 2-3 części i siekam w malakserze. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę, obraną i startą na drobnych oczkach marchewkę, słodką paprykę, tymianek, oregano i natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso wyrabiamy przez kilka minut dłonią. W trakcie wyrabiania warto do mięsa dodać odrobinę zimnej wody (kilka łyżek). Masę mięsną dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy dużego kotleta (dłonie zwilżamy wodą, aby mięso  się do nich nie kleiło). Na patelni rozgrzewamy olej. Burgery smażymy po kilka minut z obu stron.

Kiedy mięso się smaży, bułki kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni wnętrzem do dołu. Na spodach bułek kładziemy sałatę, usmażonego burgera, kolejno plastry pomidora, sos tzatziki i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery z kurczaka podajemy od razu po przygotowaniu.

Burgery z piersi kurczaka


Uwagi:

- do mięsa możecie dodać skórkę otartą z cytryny (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej)
- jeśli burgery mają  być serwowane jako dodatek do obiadu, to wówczas zamiast 2 dużych możecie uformować 4 mniejsze burgery
- jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, zamarynujcie posiekaną cebulę przez 15 minut w 1-2 łyżkach czerwonego octu winnego. Dzięki temu zabiegowi cebula skruszeje i nabierze ciekawego smaku.
- sos tzatziki warto wzbogacić o dodatek posiekanego koperku, tak jak zrobiłam to ja i/lub mięty. Jogurt grecki możecie zastąpić zwykłym gęstym jogurtem naturalnym. Nie bójcie się jednak dodatku oliwy do sosu. Zdrowa i zbilansowana dieta nie może być pozbawiona zdrowych tłuszczów. Oczywiście dodatek oliwy do tzatziki nie jest niezbędny. 


Wypróbuj również przepis na dietetyczną pieczeń drobiową:

 Dietetyczna pieczeń
Dietetyczna pieczeń drobiowa

Zdrowe burgery z kurczaka
Dietetyczne burgery z kurczaka
Czas przygotowania: 25 minut.

20 komentarzy :

  1. takiego już próbowałam i mogę powiedzieć z ręką na sercu, że smakuje cudownie <3 Nie ma porównania z tanim hamburgerem w napompowanej, słodkiej bułce i z przetworzonym mięsem MOM, dzisiaj miałam w planach zrobienie burgera w grahamce, ale wege - z ciecierzycy i kukurydzy, niestety muszę przełożyć do na kolejny dzień, bo stanęło ostatecznie na zupie z ciecierzycy, Twój burger wygląda obłędnie, super zdjęcia! :) Zapraszam do siebie na zdrowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio robiłam burgery, niestety nie do końca takie dietetyczne jak tutaj to z wołowiną i boczkiem :p
    ale z bułeczkami razowymi własnej roboty, czym pewnie niedługo się pochwale :)
    Te wyglądają rewelacyjnie! :) Aż chce się sięgnąć i ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja polecam dodanie świeżych listków mięty do tzatzikow, świetne połączenie; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, mięta świetnie pasuje do sosu tzatziki i dodatkowo orzeźwia :)

      Usuń
  4. Zdrowe, smaczne, domowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się świetnie! Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój narzeczony byłby przeszczęsliwy, jakby dostał takiego burgera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No wygląda bardzo zachęcająco: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię dzisiaj! Mięso już czeka :) Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio robiłam z wołowiny i bułek własnego wypieku,ale Twój przepis podoba mi sie bardzo ponieważ okroiłam swoj jadłospis z kalorii a po drugie nie lubię wołowiny.Właśnie dziś syn poprosił mnie o burgery,więc zrobię tak jak Ty.Sos tzatzyki to super pomysł.Dzis zrobiłam polędwiczki w/g Twojego przepisu,zmieniłam tylko to,że wcześniej je zamarynowałam ale pomysł na cebule bajka!!!Bardzo nam smakowało.super przepis.Na pewno pokazę na blogu a jak masz ochotę na pieczone ziemniaki,które też gdzieś znalazłam w internecie a są rewelacyjne to zapraszam do siebie na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy hamburger - hmmm... bardzo lubimy, zarówno w wieprzowo - wołowej jak i drobiowej wersji. Nie jedliśmy ich natomiast z sosem tzatziki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda zjawiskowo i gdybym mogła to rzuciłabym się na niego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada rewelacyjnie. ;)czy ktos wie ile okolo taki burger ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam burger ma około 200 kcal. Dolicz do tego bułkę oraz sos.

      Usuń
  13. Uwielbiam je, robi sie szybko a smak jest nie do podrobienia😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Przpeis fajny chociaż i tak wolę swoje gryczane burgery z przepisu ze zdrowożerców :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.