piątek, 30 stycznia 2015

Tosty francuskie z ananasem

Tosty francuskie z ananasem

Tosty francuskie z ananasem
Tosty francuskie to niezwykle smaczny pomysł na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa. Ich dodatkowym plusem jest szybkie przygotowanie. W końcu wystarczy roztrzepać jajko z mlekiem, zanurzyć w nim kromki bułki i usmażyć na patelni. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami, które akurat macie pod ręką. Jako dodatek do nich fajnie sprawdzają się obtoczone w cukrze i usmażone na patelni plastry świeżego ananasa. Dodatkowo cukier puder, odrobina mascarpone, a może ulubiona konfitura? Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni. Poranek to najlepszy moment, by rozpieścić swoje kubki smakowe i z uśmiechem rozpocząć nowy dzień.


TOSTY FRANCUSKIE Z ANANASEM
Śniadanie Mistrzów #257

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 kromki chleba tostowego, bułki maślanej lub ciasta drożdżowego (z poprzedniego dnia)
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • klarowane masło do smażenia
  • 1/4 świeżego ananasa plus cukier do obtoczenia
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie:

Jajko dokładnie roztrzepujemy z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kromki pieczywa zanurzamy w masie jajecznej i układamy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Obranego ananasa (pamiętajcie o tym, by wykroić twardy środek) kroimy w plastry. Obtaczamy je w cukrze i kładziemy na patelnię (jeśli jest na niej za mało tłuszczu, dodajcie odrobinę masła). Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone tosty posypujemy cukrem pudrem i podajemy z dodatkiem smażonych kawałków ananasa. Dodatkowo możecie do tostów podać kleks bitej śmietany lub serek mascarpone. Fajnie sprawdzi się też np. dżem z truskawek

Czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze :

  1. Piękne! Bardzo lubię francuskie, nawet sobie dzisiaj zaserwowałam podobne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tosty prezentują się świetnie i na pewno tak też smakowały!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosty francuskie... wiedziałam, że czegoś mi potrzeba! Tego jest to. Uwielbiam takie słodkie śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcia bardzo często smażyła nam chleb w jajku, z tym, że jedliśmy go bez żadnych dodatków ... tez smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.