piątek, 23 stycznia 2015

Śniadaniowe muffinki owsiane (bez mąki)

Śniadaniowe muffinki owsiane (bez mąki)

Muffinki owsiane bez mąki
Śniadaniowe muffinki owsiane 
Co powiecie na muffinki bez dodatku tłuszczu i mąki? Takie zdrowe babeczki z pewnością nie pójdą Wam w biodra w przeciwieństwie do klasycznych muffin na oleju lub maśle (oczywiście, jeśli będziecie jeść je z umiarem). Gdy spojrzycie na składniki przepisu, to zapewne części z Was od razu skojarzy się on z innym daniem, a mianowicie pieczoną owsianką. Te muffiny to nic innego, jak właśnie pieczona owsianka w troszkę innej i bardziej kuszącej formie. No bo kto się oprze małej słodkiej babeczce?

Do przygotowania takich muffinek możecie użyć ulubionych owoców. Ja postawiłam na mrożone maliny, które miałam akurat w zamrażarce. Ciasto można wzbogacić o dodatek bakalii, np. posiekanych orzechów czy suszonej żurawiny. Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni! Takie babeczki owsiane świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. 

Owsiane muffinki dietetyczne

MUFFINY OWSIANE (BEZ MĄKI I TŁUSZCZU)
Śniadanie Mistrzów #255

Składniki (na około 5 sztuk):
  • 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • pół szklanki naturalnego jogurtu 
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub więcej do smaku (ewentualnie zwykłego lub brązowego cukru, miodu, słodziku)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść malin (świeżych lub mrożonych), ewentualnie innych owoców
  • wiórki do posypania

Przygotowanie:

W misce umieszczamy płatki owsiane, jogurt, ksylitol lub cukier (ewentualnie miód lub inną substancję słodzącą), jajko, wiórki i maliny (ewentualnie inne ulubione owoce). Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (odradzam pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać), wierzch posypujemy wiórkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, aż babeczki będą zwarte. Muffiny owsiane studzimy na metalowej kratce. Należy je zjeść w przeciągu dwóch dni. 

Dietetyczne muffinki z płatkami owsianymi
Muffinki owsiane bez mąki i tłuszczu 

Czas przygotowania: 30 minut.

58 komentarzy :

  1. Fajne muffinki, super, że bez tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam je! nie mam nic dziś na przyjęcie gości, a uważam, że nie tylko będą świetne na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna opcja na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj niedobra ty niedobra, znowu kusisz! Koleny przepis który ci podkradne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne , smaczne muffinki :) Idealne do szkoły i do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, mam tylko pytanie czy maliny, tudzież inne owoce (borówki, truskawki itp.) trzeba przed pieczeniem rozmrozić? Albo jeśli się ma świeże owoce bardzo soczyste, to czy nie spowodują jakiegoś zakalca? Pytam, bo chcę upiec i podzielić się też z przyjaciółką , a głupio dać coś, co nie wyszło tak, jakbyśmy tego oczekiwali - czyt. tak pięknie, jak na zdjęciach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoców wcześniej nie rozmrażamy. Przy większych świeżych owocach należy je pokroić w kostkę (np. truskawki). O zakalca raczej obaw nie ma :)

      Usuń
  7. Ale ekstra przepis! Na pewno wyprobuje na dniach, mam akurat mrozone truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądająca mini wersja owsianki:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny, zdrowy pomysł, forma muffin też mi sie podoba
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię takie zaraz po pracy! Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mozna je mrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Robi się je tak szybko i łatwo, że nie widzę sensu, aby je mrozić.

      Usuń
    2. ja je robię z jabłkami, cynamonem, suszoną żurawiną i dodaję rozgniecionego banana. Zamiast cukru leję syrop klonowy, polecam! ;)

      Usuń
  12. Robiłam 2 dni temu z mrożonymi jeżynami i wyszły przepyszne :) Dałam jeszcze mniej cukru, a i tak były słodkie. Dzisiaj kolejna partia - już ilość przemysłowa, gdyż ostatnio nie starczyło dla wszystkich ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam dzisiaj z borówką amerykańska. PRZEEEEEEEEEEEEEPYYYYYSZNE :)
    kasko

    OdpowiedzUsuń
  14. moje niestety chyba nie wyszly... byly piekne i rumiane z gory a w srodku guma... :(
    cos gdzies nie tak chyba zrobilam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuje za ten przepis mam cukrzyce w ciąży i tak mi się chce słodkiego :) a to mogę

    OdpowiedzUsuń
  16. Wlasnie zrobilismy z wisniami,czekamy na wyjecie z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj zrobiłam z borówkami, są pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Serdecznie polecam:) U mnie wyszły przepyszne :) Dodałam więcej wiórków, banany i maliny.... Mniam.
    http://tastebased.blogspot.com/2015/10/zdrowe-sniadaniowe-muffiny-kokosowo.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Robię je już drugi raz. Rewelacja! ;))

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy formę na mufiny trzeba wysmarować jakimś tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffiny należy piec w silikonowych foremkach (nie ma potrzeby dodawania tłuszczu). W przypadku użycia metalowej formy, wgłębienia należy wysmarować olejem/masłem.

      Usuń
    2. Ja użyłam papilotek, jak wystygły bez problemu dało się zdjąć, nic nie przywierało. Na ciepło owszem, ciężko się było pozbyć papilotek.

      Usuń
  21. Dodałam orzechów włoskich i rodzynek, muffinki znikają w błyskawicznym tempie, dobrze że od razu zrobiłam 20 sztuk. Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Czym moge zastapic wiorki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je pominąć lub dodać mielone orzechy.

      Usuń
  23. Zaraz zabieram się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne, zrobiłam je z odmrożonymi truskawkami.

      Usuń
  24. Ile kalorii może mieć jedna muffinka ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do skorzystania z pierwszego lepszego kalkulatora kalorii.

      Usuń
    2. ja policzyłam już - mniej więcej 130 kcal :)

      Usuń
  25. Czy płatki trzeba mielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro nie ma o tym nic w przepisie, to nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  26. Czy zamiast jogurtu naturalnego mogę dodać własnoręcznie zrobionej śmietanki kokosowej? niestety mam małego alergika w domku a uwielbia te babeczki tyle ze potem brzuszek dokucza i buziak cały zsypany….

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak (jeśli śmietanka jest rzadsza od jogurtu, to dodajemy jej mniej). A tak przy okazji, jeśli problemem jest nietolerancja laktozy a nie kazeiny, to polecam domową produkcję jogurtu naturalnego. Bakterie "przerabiają" laktozę i w efekcie w finalnym produkcie jej nie ma.

      Usuń
  27. mieliśmy nadzieję że to "tylko" nietoleranacja ale niestety pełna alergia na mleko krowie... ale już jemy masło śmietankowe :) więc tragedii nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życie bez nabiału jest o wiele zdrowszą opcją. A i nie rzadko smaczniejszą (śmietanka kokosowa <3). Zdrówka dla małego alergika :)

      Usuń
  28. Pyszne:) Właśnie wyszły z pieca i znikają ekspresowo😊 Moja wersja - maliny, nektarynka i orzechy włoskie

    OdpowiedzUsuń
  29. Czym mogę zastąpić jogurt w diecie bezmlecznej?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę użyć naturalnego lub owocowego jogurtu roślinnego (np. sojowego). Ewentualnie wykorzystać mus jabłkowy.

      Usuń
  30. Czy moge je upiec w formkach żaroodpornych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Można dno wyłożyć papierem do pieczenia, aby łatwiej było je wyjąć.

      Usuń
    2. Oczywiście. Można dno wyłożyć papierem do pieczenia, aby łatwiej było je wyjąć.

      Usuń
  31. Przepis zapowiada się pysznie, jutro upieke z córką i ocenimy...:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Już są w piekarniku :) zrobiłam z jabłkiem i rodzynkami...., czekam na efekt :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszne???? robilam i z malinami i ze sliwkami. Dodatkowo daje jeszcze drobno posiekane orzechy i mnniej ksylitolu. Robią się błyskawicznie. Płatki owsiane troche blenduje zeby byly drobniejsze

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszne!!!!! i expresowe!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Jak ustawić piekarnik?? Góra i dół? Termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  36. Skorzystałam z przepisu i trochę go zmieniłam dodałam więcej płatków owsianych, jogurtu i zrobiłam ciasteczka, które formowałam łyżką - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  37. Myślicie,że mogę upiec je w blaszanej formie na muffiny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować, tylko wysmaruj formę masłem. Ewentualnie wyłóż papilotkami.

      Usuń
  38. Ile kalorii mają takie babeczki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.