poniedziałek, 12 stycznia 2015

Śledzie z marynowanymi grzybami

Śledzie z marynowanymi grzybami

Śledzie z grzybkami i jajkiem
Śledzie z marynowanymi grzybami
Kilka tygodni przez świętami Bożego Narodzenia Pela, autorka blogu Moja kuchnia na diecie, podesłała mi ciekawy przepis na śledzie. Znalazła go w jednym z numerów pisma "Dobre Rady" z lat 90. Troszkę zmieniłam proporcje podstawowej receptury, dodatkowo sos wzbogaciłam o dodatek musztardy i w ten sposób powstał przepis, który dziś Wam prezentuję.

Śledzie z marynowanymi grzybami okazały się prawdziwym hitem. Ze świątecznego stołu zniknęły w dosłownie kilka chwil. Od razu zaznaczam, że niestety ich wygląd nie zachwyca. W końcu to śledzie z kilkoma dodatkami w sosie śmietanowo-majonezowym. Zrobienie im zdjęcia nie było zadaniem najłatwiejszym, dlatego na potrzeby fotografii zaprezentowałam je w troszkę inny sposób. Myślę jednak, że po pierwszym kęsie takich śledzików nie będziecie się przejmować ich wyglądem.

Śledzie z grzybami marynowanymi

ŚLEDZIE Z MARYNOWANYMI GRZYBAMI 

Składniki:
  • 5-6 filetów śledziowych, solonych (500 g)
  • 4-5 czubatych łyżkek majonezu (przy tym przepisie szczególnie dobrze sprawdza się Kielecki, ja bazuję na domowym majonezie na żółtku)
  • 4-5 czubatych łyżkek kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 większy ogórek konserwowy
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • około 10 grzybków marynowanych (prawdziwków lub podgrzybków)

Przygotowanie:

Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia będzie uzależniony od użytych śledzi i naszych osobistych preferencji. Najlepiej sprawdzić po np. godzinie, czy stopień wymoczenia nam odpowiada. Ja najczęściej moczę śledzie przez 1-2 godziny. W trakcie moczenia warto wymienić wodę. 

Filety osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ogórka, ostudzone i obrane jajka oraz grzybki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu majonezowego. Śledzie zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śledzie z grzybkami podajemy z dodatkiem pieczywa.


Polecam inne przepisy na śledzie:

 Śledzie z pieczarkami
Śledzie z pieczarkami
 Śledzie w oleju
Śledzie w oleju
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Śledzie z ogórkiem konserwowym
Śledzie z pieczarkami
Śledzie z rodzynkami i cebulą
Śledzie z rodzynkami














Czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 15 minut.

3 komentarze :

  1. Jak ten śledzik pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, to chyba serio starawy przepis, bo kiedyś był gościem na stole u moim rodziców, a od jakiegoś czasu już nie. Trzeba im przypomnieć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledziki...mmm...dawno nie robiłam w sosiku tatarskim.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.