wtorek, 13 stycznia 2015

Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z pesto

Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z pesto

Filety z kurczaka w szynce
Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej 
Tym razem mam dla Was prosty sposób na urozmaicenie smażonych piersi. Wystarczy filet z kurczaka posmarować ulubionym pesto, zawinąć w plaster długodojrzewającej szynki i przygotować na patelni. Te dwa dodatki fajnie podbiją smak mięsa. Przy tym przepisie sprawdzi się każde pesto, od klasycznego bazyliowego lub z suszonych pomidorów, po mniej typowe, np. z liści botwinki lub rzodkiewki. Wybierzcie to, które najbardziej lubicie i akurat macie pod ręką.

Piersi w szynce szwarcwaldzkiej podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty i rzodkiewki. Myślę, że równie fajnie będą smakować w towarzystwie lekkiej sałatki skropionej winegretem.

 Filet z kurczaka zawinięty w szynkę

PIERSI Z KURCZAKA W SZYNCE SZWARCWALDZKIEJ Z PESTO

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka 
  • ulubione pesto (np. bazyliowe, ze szpinaku)
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • świeżo zmielony pieprz, sól i do smaku
  • do podania: puree ziemniaczane, ulubiona surówka

Przygotowanie:

Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Mięso oprószamy pieprzem i niewielką ilością soli (nie przesadzajcie z solą, szynka jest dość słona). Mięso smarujemy pesto (na środku filetu, w miejscu zawijania szynką) i owijamy plastrem wędliny. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Mięso smażymy po kilka minut z obu stron, aż przestanie być surowe w środku. Podajemy z dodatkiem ziemniaczanego puree oraz ulubionej surówki. Ja postawiłam na surówkę z kapusty i rzodkiewki. Filety w szynce będą także fajnie komponować się z sałatką z lekkim winegretem.

Filety z kurczaka w szynce
Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy :

  1. Piekę dośc często piersi kurczaka w szynce schwarzwaldzkiej lub w plasterkach bekonu, jednak o pesto nie pomyślałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł! Moje chłopaki bardzo lubią piersi z kurczaka. Muszę podrukować od Ciebie fajnych drobiowych przepisów.Inspiracji u Ciebie moc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają soczyście i tak pysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak! Szynka szwarcwaldzka idealnie komponuje sie z kurczakiem/indykiem, obydwoje z meżem uwielbiamy filety owiniete w szynke z suszonymi śliwkami, koniecznie musze wyprobowac z pesto
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie zacne, ale najbardziej urzeka mnie ta surówka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.