sobota, 17 stycznia 2015

Pieczona owsianka bananowo-serowa

Pieczona owsianka bananowo-serowa

Owsianka bananowa z piekarnika
Pieczona owsianka bananowo-serowa 
Pieczona owsianka to jeden ze smaczniejszych pomysłów na polubienie płatków owsianych. Jakby nie patrzeć, to w sumie takie ciasto, tylko zdrowsze, które możecie zjeść bez wyrzutów sumienia. W końcu jecie owsiankę, a owsianki to samo zdrowie ;) 

Tym razem mam dla Was owsiankę bananowo-serową z dodatkiem czekoladowych groszków. Na pewno dzień rozpoczęty od takiego śniadania będzie udany. Taką owsiankę możecie zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeśli śledzicie cykl "Make bento, not war!", to zapewne zauważyliście, jak często takie owsianki lądują w pojemniku śniadaniowym Połówka.

Dużym plusem pieczonych owsianek jest to, że nasz wkład w ich przygotowanie jest tak naprawdę minimalny. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do naczynia i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach mamy gotowe śniadanie, które doda nam energii na wiele godzin.

Owsianka bananowa z piekarnika

PIECZONA OWSIANKA BANANOWO-TWAROGOWA
Śniadanie Mistrzów #253

Składniki:
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 125 g twarogu w kostce
  • 3 łyżki cukru lub więcej do smaku (u mnie ksylitol)
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (lub więcej wg preferencji)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka czekoladowych groszków
  • 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych

Przygotowanie:

W pojemniku blendera umieszczamy banana, jajko, twaróg, cukier i masło orzechowe. Miksujemy do połączenia. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki, mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy około 18 cm). Wierzch posypujemy czekoladowymi groszkami, spodem łyżki wciskamy je w ciasto. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do pieczonej owsianki bananowej podałam jogurt, płynny miód i kawałki banana.


Inne przepisy na pieczone owsianki:

Owsianka sernikowa
Owsianka sernikowa
Owsianka z dżemem
Owsianka z dżemem
 Pieczona owsianka malinowa
Owsianka z malinami
Owsianka z jabłkiem
Owsianka z jabłkami
Owsianka piernikowa
Owsianka piernikowa

Owsianka pieczona w piekarniku przepis

Owsianka bananowa z piekarnika

Owsianka twarogowa z piekarnika
Pieczona owsianka bananowa

Czas przygotowania: 35 minut.

41 komentarzy :

  1. powiedziałabym nawet, że to pyszny kawałek ciacha od rana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a można stosować zamiennie inne płatki np. gryczane, jaglane itp.?
    Pozdrawiam
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio, możesz spróbować. Ale lepiej by były to zwykłe płatki a nie błyskawiczne (gryczane i jaglane widziałam jedynie w formie błyskawicznej).

      Usuń
    2. Dlaczego lepiej użyć płatków zwykłych, a nie błyskawicznych?? Chętnie bym sobie zjadła taką owsiankę, ale mam tylko płatki błyskawiczne w domu..

      Usuń
    3. Polecam zwykłe płatki typu górskie, bo z nimi owsianki pieczone mają fajniejszą konsystencję. Z błyskawicznymi oczywiście również wyjdzie.

      Usuń
  3. na szczęście mam takie niebłyskawiczne, to dziś spróbuję z gryczanymi :)
    dzięki. Miłego weekendu !

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić,bo serowej nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne sniadanie. Zazdroszcze Polowkowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to wręcz jak deser, a nie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robiłam taką z powidłami i cynamonem i była przeeeepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z cała pewnością zrobię! modyfikując oczywiście trochę moim paskudnikom :)
    taka owsianka do śniadaniówki będzie świetna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna! Fajnie, bo można sobie taką wziąć ze sobą na uczelnię/do pracy/do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada smakowicie, pieczonej owsianki jeszcze nie jadłam.
    wegeewka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda znakomicie - jak bananowe ciasto ;) Uwielbiam pieczone owsianki, ale twarożkowej chyba nigdy nie jadłam (kilka razy za to robiłam z dodatkiem tofu). Struktura Twojej bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje przysmaki na zdjęciach jak zwykle kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu pyszna i wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam płatki owsiane w każdej postaci. Tak samo uwielbiam proste i szybkie przepisy. Jak dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie bede sie powtarzać jak uwielbiam płatki owsiane, najcześciej pojawiają sie u mnie w postaci gotowanej bądz nocnej owsianki na mleku lub soku jabłkowym, pieczona rzadziej ale Twoje zdjecia absolutnie zachecają do zrobienia i takiej! Zresztą właśnie dzieki Tobie poznałam smak pieczonej owsianki! Wersji z twarogiem nie znałam. Myślisz, że owsianka mocno straci na smaku bez dodania masła orzechowego?
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  16. Zastanawiam się, czy można pominąć masło orzechowe? Albo je czymś zastąpić? Wyjątkowo go nie lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, oczywiście, że można je pominąć :)

      Usuń
  17. Wygląda super, a ponieważ uwielbiam pieczone owsianki, na pewno ją przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy to składniki na jedna porcje czy dwie osoby tez sie najedza?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dwie osoby o niezbyt szalonym apetycie spokojnie się nią najedzą ;) Ewentualnie jeden rosły mężczyzna.

      Usuń
  19. Zrobiłam podwójną porcję, ale cukru dodałam tyle co do jednej. Bez masła co prawda i czekolady,bo nie mam. Wyszła wystarczająco słodka i jak zawsze pyszna :-) Robię już 3 raz w tym roku i myślę, że z powodzeniem może zastąpić ciasto :-)
    Tylko ponawiam pytanie o przycisk 'Pin' ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, cieszę się, że smakowała :) Co do przycisku, to mówisz i masz.

      Usuń
  20. Czy to porcja dla jednej osoby? 😍😍 cudowny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wyżej odpowiadałam - dla jednej osoby o sporym apetycie lub dwóch o mniejszym zapotrzebowaniu. Jeśli nie zjesz całej, to na zimno jest równie smaczna :)

      Usuń
  21. Polecam wszystkim tą pieczoną wersję owsianki! Robiłam już wielokrotnie i nawet mój chłopak ją zjada z apetytem, zarówno w domu jak i poza, a ciężko go przekonac do owsianki :) Robiłam i z maslem orzechowym i bez - wychodzi za kazdym razem PYCHA. Dziękuję za przepis! I czekam na więcej takich "dietetycznych":)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak długo mam piec jezeli robie te owsianke w pojemniczkach do babeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz na myśli silikonowe foremki do muffinek? W takich foremkach pieczemy przez około 25-30 minut. Najlepiej zajrzyj sobie do przepisu na śniadaniowe muffiny owsiane

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję i biorę sie do robienia. Super przepis 💕

      Usuń
  23. A jaka kalorycznosc owsianki??jesli moge spytac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyno, wystarczy wejść na pierwszą lepszą stronę typu tabele kalorii, wpisać co trzeba i będziesz wiedzieć. Pozdrawiam.

      Usuń
  24. Właśnie wstawiłam do piekarnika, próba pierwsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie ją zrobiłam.. wyszła przepyszna, choć następnym razem nie dam w ogóle cukru, bo pomimo, że zmniejszyłam ilość to jak dla mnie ciut za słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Twój blog to dla mnie nieustanne źródło inspiracji. Wszystkie przepisy są wspaniałe, niepowtarzalne. Dodatkowo masz naprawdę talent do fotografii.

    Mam pytanie o owsiankę - czy mogę upiec ją wieczorem, aby zabrać rano na uczelnię?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, dziękuję za dobre słowo :) Co do owsianki, to jasne, że tak. Sama wolę pieczone owsianki na zimno.

      Usuń
  27. Dzień dobry! Czy można taka owsianke usmażyć (nie posiadam piekarnika, a kusi mnie niesamowicie) ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować, o ile masz dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem. Natłuść olejem dno i boki przy pomocy ręcznika kuchennego lub pędzelka, wylej ciasto i smaż pod przykryciem na najmniejszym ogniu do ścięcia ciasta. Przy okazji polecam zakup takiego wynalazku, jak kombiwar (koszt 100-150 zł). Korzystałam z niego z powodzeniem przez kilka lat, gdy nie miałam piekarnika.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.