niedziela, 25 stycznia 2015

Niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Sałatka ziemniaczana niemiecka
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Z czym Wam się kojarzy niemiecka kuchnia? Mnie z sałatką ziemniaczaną oraz piwem serwowanym w wielkich kuflach. Dziś będzie właśnie o wspomnianej sałatce, czyli Kartoffelsalat. Oczywiście możecie połączyć oba moje skojarzenia i taką sałatkę podać w towarzystwie złotego napoju. 

W Niemczech sałatkę ziemniaczaną przygotowuje się na kilka sposobów. Pierwszy polega na wymieszaniu składników z sosem na bazie zazwyczaj majonezu, śmietany, a w wersjach mniej kalorycznych- jogurtu. Takie sałatki są popularne także i u nas, dlatego zajmę się Kartoffelsalat przygotowywaną innym, dość charakterystycznym sposobem. W południowych landach składniki sałatki zalewa się sosem na bazie bulionu, oleju/oliwy, octu i przypraw. 

Jak serwować Kartoffelsalat? Możecie podawać ją na ciepło od razu po przygotowaniu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Fajnie pasuje do grillowanych mięs i kiełbasy, dlatego warto pamiętać o tym przepisie w sezonie grillowym.

Zajrzyjcie do Mopsika i Bartka i zobaczcie ich wersję niemieckiej sałatki ziemniaczanej. 

Niemiecka sałatka przepis


NIEMIECKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
(KARTOFFELSALAT)

Składniki: (na 2-3 porcje):
  • 600 g ziemniaków
  • pół szklanki rosołu drobiowego
  • 1-2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • pieprz i sól do smaku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół zielonego ogórka
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy w łupinkach do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy, a następnie kroimy w plasterki i umieszczamy w misce.

Rosół zagotowujemy w garnku, dodajemy musztardę, oliwę, ocet, świeżo zmielony pieprz. Próbujemy (uwaga: gorące), w razie potrzeby dodajemy sól do smaku. Ciepłe ziemniaki zalewamy gorącym bulionem i mieszamy bujając zawartością miski, aby sos pokrył dokładnie składniki. Dodajemy posiekany szczypiorek (część szczypiorku możecie odłożyć do przybrania), pokrojone w plasterki rzodkiewki  i ogórka (wcześniej obranego ze skórki), ponownie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno (na ciepło jako dodatek do np. mięsa). Sałatka jest smaczniejsza, kiedy odstoi kilka godzin w lodówce (wówczas część sosu się wchłonie i smaki przegryzą). Ja najczęściej serwuję ją właśnie na zimno.


Polecam Ci inne przepisy na sałatki z ziemniaków:
 Sałatka ziemniaczana ze szparagami
Sałatka ziemniaczana ze szparagami
 Sałatka z ziemniaków i tuńczyka
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
Sałatka ziemniaczana z makrelą i boczkiem
Sałatka ziemniaczana  z makrelą




















Czas przygotowania: 40 minut.

6 komentarzy :

  1. Ja uwielbiam niezdrową wersję z majonezem ;) Królowa każdej imprezy, fajny dodatek do ciepłych dań :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką wersję też chętnie niedługo przygotuję. Dziękuję za kolejny świetny temat do wspólnego gotowania i pomoc w jego realizacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajnie, ale jakoś nie moje klimaty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ją też myślałam, że niezjadliwa będzie a tu niespodzianka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja wersja jest bardzo smakowita. Niemcy zalewają ją bardzo dużą ilością bulionu.

    OdpowiedzUsuń
  6. W wersji austriackiej to jest dużo bardziej "maziowe", czyli rozgotowane ziemniaki w zalewie octowej ;-) są gł. kartofle, ale jak się dobrze przyjrzeć czasem można dojrzeć jakieś drobno pokrojone warzywo;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.