poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kurczak z czosnkiem i cytryną

Kurczak z czosnkiem i cytryną

Kurczak z cytryną i czosnkiem po hiszpańsku
Kurczak z czosnkiem i cytryną
Kilka dni temu wspominałam Wam o książce "Spanish & Tapas", którą zakupiłam jakiś czas temu. Przyznam, że początkowo nie obiecywałam sobie zbyt wiele po tej pozycji. Najczęściej zakupione przeze mnie książki po szybkim przejrzeniu lądują w mojej biblioteczce i tam zbierają kurz przez kilka dobrych miesięcy, dopóki sobie o nich nie przypomnę. Z tą książką jest zupełnie inaczej. Przepisy są bardzo dobrze skomponowane i co rzadko się zdarza - niezwykle bliskie tym oryginalnym. 

Po hiszpańskiej sałatce z pomarańczy chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem znalezionym we wspomnianej książce. Jeśli lubicie cytrusowe aromaty w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla Was. Kurczak przygotowany w ten sposób wychodzi niezwykle aromatyczny i soczysty. Cytrynową nutę uzupełnia pikantny czosnek, który nadaje potrawie "charakteru". Tak przygotowany drób możecie podać z dodatkiem lekkiej sałatki i pieczonych lub smażonych talarków ziemniaczanych. 

Kurczak z czosnkiem i cytryną przepis

KURCZAK Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ
(HISZPANIA)

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała szalotka
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry. Szalotkę obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, krótko przesmażamy, wrzucamy mięso, oprószamy słodką papryką, smażymy przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Na patelnię wrzucamy czosnek, krótko przesmażamy, mieszając zawartością patelni. Wlewamy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja kurczaka z czosnkiem i cytryną podałam ze smażonymi talarkami ziemniaków (ugotowanymi wcześniej al dente na parze) i sałatką z pomarańczy i awokado.

Kurczak smażony po hiszpańsku
Kurczak z cytryną i czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. Czy ten kurczak dobrze sprawdzi się jako posiłek odgrzewany?
    Pozdrawiam, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się się sprawdzi odgrzewany. Byle nie długo, by nie był suchy i najlepiej pod przykryciem (w mikrofalówce talerzyk, w piekarniku folia aluminiowa).

      Usuń
    2. To świetnie!
      Przepis w takim razie wypróbuję.
      A myślisz,że nada się do domowych kurczak burgerów? Jeśli nie, to czy podałabyś mi jakiś dobry przepis na kurczak burgery i zwykłe burgery? Dziękuję

      Usuń
    3. Burger z takim kurczakiem może być ciekawy w smaku. Zerknij sobie do działu "Domowy fast food", znajdziesz tam kilka pomysłów na domowe burgery.

      Usuń
  2. Prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, na pewno kiedyś wypróbuję, bo prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wygląda! Na pewno skopiuje u siebie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Ciekawe, czy w takiej postaci Młody zjadłby kuraka. W sumie to kurczak jest jego ulubionym mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie idealne danie, muszę je zrobić w najbliższych dniach:).

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam! Pychota! Pozdrawiam.
    Paulina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.