poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kurczak z czosnkiem i cytryną

Kurczak z czosnkiem i cytryną

Kurczak z cytryną i czosnkiem po hiszpańsku
Kurczak z czosnkiem i cytryną
Kilka dni temu wspominałam Wam o książce "Spanish & Tapas", którą zakupiłam jakiś czas temu. Przyznam, że początkowo nie obiecywałam sobie zbyt wiele po tej pozycji. Najczęściej zakupione przeze mnie książki po szybkim przejrzeniu lądują w mojej biblioteczce i tam zbierają kurz przez kilka dobrych miesięcy, dopóki sobie o nich nie przypomnę. Z tą książką jest zupełnie inaczej. Przepisy są bardzo dobrze skomponowane i co rzadko się zdarza - niezwykle bliskie tym oryginalnym. 

Po hiszpańskiej sałatce z pomarańczy chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem znalezionym we wspomnianej książce. Jeśli lubicie cytrusowe aromaty w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla Was. Kurczak przygotowany w ten sposób wychodzi niezwykle aromatyczny i soczysty. Cytrynową nutę uzupełnia pikantny czosnek, który nadaje potrawie "charakteru". Tak przygotowany drób możecie podać z dodatkiem lekkiej sałatki i pieczonych lub smażonych talarków ziemniaczanych. 

Kurczak z czosnkiem i cytryną przepis

KURCZAK Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ
(HISZPANIA)

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała szalotka
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry. Szalotkę obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, krótko przesmażamy, wrzucamy mięso, oprószamy słodką papryką, smażymy przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Na patelnię wrzucamy czosnek, krótko przesmażamy, mieszając zawartością patelni. Wlewamy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja kurczaka z czosnkiem i cytryną podałam ze smażonymi talarkami ziemniaków (ugotowanymi wcześniej al dente na parze) i sałatką z pomarańczy i awokado.

Kurczak smażony po hiszpańsku
Kurczak z cytryną i czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. Czy ten kurczak dobrze sprawdzi się jako posiłek odgrzewany?
    Pozdrawiam, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się się sprawdzi odgrzewany. Byle nie długo, by nie był suchy i najlepiej pod przykryciem (w mikrofalówce talerzyk, w piekarniku folia aluminiowa).

      Usuń
    2. To świetnie!
      Przepis w takim razie wypróbuję.
      A myślisz,że nada się do domowych kurczak burgerów? Jeśli nie, to czy podałabyś mi jakiś dobry przepis na kurczak burgery i zwykłe burgery? Dziękuję

      Usuń
    3. Burger z takim kurczakiem może być ciekawy w smaku. Zerknij sobie do działu "Domowy fast food", znajdziesz tam kilka pomysłów na domowe burgery.

      Usuń
  2. Prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, na pewno kiedyś wypróbuję, bo prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wygląda! Na pewno skopiuje u siebie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Ciekawe, czy w takiej postaci Młody zjadłby kuraka. W sumie to kurczak jest jego ulubionym mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie idealne danie, muszę je zrobić w najbliższych dniach:).

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam! Pychota! Pozdrawiam.
    Paulina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.