wtorek, 20 stycznia 2015

Kurczak z chorizo i oliwkami

Kurczak z chorizo i oliwkami

Kurczak z chorizo i ryżem
Kurczak z chorizo i oliwkami
Pozostajemy w klimatach kuchni hiszpańskiej. Aromatyczna kiełbasa chorizo, czerwona papryka i czarne oliwki to produkty, które wyjątkowo kojarzą mi się kuchnią tego regionu. To właśnie te trzy składniki zainspirowały mnie do stworzenia tej niezwykle apetycznej potrawy, na którą przepis podaję Wam dzisiaj.

Nazwa chorizo pochodzi od papryczki choricero, która nadaje wspomnianej kiełbasce nie tylko czerwonego koloru, ale i specyficznego, pikantnego smaku.W naszym kraju ten produkt zadomowił się już na stałe i bez trudu możemy zakupić wspomnianą wędlinę w większych sklepach czy marketach. To własnie ta kiełbaska nadała mojej potrawce charakterystycznego smaku.

Sos wzbogaciłam o dodatek pasty harissa. Pomimo tego, że jest to produkt typowy dla kuchni arabskiej (dokładniej krajów Maghrebu), cieszy się on popularnością także na Półwyspie Iberyjskim. W kuchni hiszpańskiej odnajdziemy wiele elementów arabskich (wystarczy choćby wspomnieć o pinchos morunos, czyli szaszłykach inspirowanych kuchnią arabską). Harissę najlepiej dodawać do sosu stopniowo, aby przypadkiem nie przedobrzyć z pikantnością potrawy.

A czym się ratować jeśli zjemy coś za bardzo pikantnego? Najlepiej sięgnąć po tłustsze mleko lub jogurt, ewentualnie zjeść kromkę pieczywa. A jeszcze lepiej po prostu nie przesadzić z ilością ostrej paprykowej pasty w potrawie :)

Kurczak z kiełbasą chorizo

KURCZAK Z CHORIZO I OLIWKAMI
(HISZPANIA)

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w podłużne kawałki 
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 100 g chorizo, pokrojonego w półplasterki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1,5 puszki siekanych pomidorów z puszki (600 g)
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 10 czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ugotowany ryż lub świeże pieczywo

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy chorizo (nie dodaję na patelnię tłuszczu, ponieważ ten wytopi się z kiełbaski chorizo), smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy cebulę, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy paprykę, krótko przesmażamy. Warzywa i kiełbaskę przesuwamy na bok patelni. W puste miejsce wkładamy mięso i obsmażamy krótko z obu stron do zamknięcia włókien. Dodajemy pomidory, pastę harissa. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w razie potrzeby dolewając wodę na patelnię, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty. Pod koniec gotowania dokładamy oliwki i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Kurczaka z chorizo i oliwkami podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa. 

Kurczak z chorizo przepis
Kurczak z chorizo i oliwkami
Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy :

  1. Gdzie można kupić chorizo? Jakoś nie widuję w sklepach (nie licząc paczkowanych w plasterkach).
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest w Lidlu i Biedronce, więc radzę zajrzeć do któregoś z tych sklepów. Widziałam chorizo także w Auchanie.

      Usuń
    2. To z Auchana jest bardzo dobre, w smaku przypomina mi to, które od czasu do czasu kupuje w sklepie hiszpańskim.

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! ! taka kiełbaska na obiadek
    i pewnie smakuje równie bosko! nigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle pysznie u Ciebie :) Z harissa kiedys przesadzilam i teraz jestem juz ostrozniejsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwo powiedzieć nie przesadzić. Czasem jakoś chochlik dosypie, albo licho nas podkusi. Pyszny kurczak musiał być. Te kolory mnie kupiły.

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwi nie powinnam do Ciebie zaglądać przed obiadem, bo robię się coraz bardziej głodna:).
    Bardzo lubię chorizo, jednak u mnie akurat ciężko je kupić, no chyba, ze podczas tematycznych tygodni w Lidlu:).

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie wywołuje nawet od patrzenia moje ochy i achy bo tu są same moje ulubione składniki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada ciekawie ten kurczak. Nie jestem fanka oliwek, ale moze moglabym z nich zrezygnowac :) musze tylko zakupic suszone papryczki chilli, zeby zrobic ta paste harissa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.