czwartek, 15 stycznia 2015

Kotlety w sosie śliwkowym

Kotlety w sosie śliwkowym

Kotlety z wędzonymi śliwkami
Kotlety w sosie śliwkowym
Przez moją nieuwagę, jeden z przepisów, który przygotowałam z myślą o świętach Bożego Narodzenia, utknął w archiwum. Pozwólcie, że mimo wszystko podzielę się z Wami recepturą.

A cóż to za przepis? To kotlety wieprzowe w sosie śliwkowym. Na szczególną uwagę zasługuje tu przede wszystkim sos. Z jednej strony dość minimalistyczny, z drugiej nietypowy i intrygujący w smaku. Całość pachnie cynamonem i wędzonymi śliwkami. Gdy robiłam tę potrawę, Połówek co chwila spoglądał na mnie i patrzył, co dorzucam do garnka. Początkowo moja koncepcja nie do końca mu się podobała. Zmienił jednak zdanie po tym, gdy spróbował sosu w trakcie doprawiania. Fajnego posmaku nadał tu miąższ chleba żytniego na zakwasie, który jednocześnie zagęścił potrawę. Następnym razem, gdy będę powtarzać to danie, zapewne dodam do niego odrobinę płynnego miodu. Myślę, że fajnie by się tu skomponował.


Kotlety z szynki w sosie śliwkowym

KOTLETY W SOSIE ŚLIWKOWYM

Składniki (na 4 porcje):
  • 8 plastrów szynki (lub schabu) o grubości 1 cm
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 laska cynamonu
  • około 12 niedużych wędzonych polskich śliwek, posiekanych
  • szczypta kardamonu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • woda lub warzywny bulion
  • 1-2 kromki razowego chleba na zakwasie
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy plastry mięsa z obu stron i przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy szalotkę, smażymy przez 3 minuty i dokładamy do mięsa. Do rondla dodajemy cynamon, śliwki, listki laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę lub bulion (tyle, by zakrył mięso) i wsypujemy kardamon. Całość zagotowujemy a następnie dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (rondel przykrywamy uchylnie pokrywką). Zazwyczaj zajmuje to 40-60 minut. 

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy porwany w palcach chleb (bez skórki) i gotujemy przez około 3 minuty. Chleb zagęści nasz sos i nada mu charakterystycznego smaku. Mięso wyjmujemy z sosu. Ziele angielskie, cynamon i listki laurowe wyławiamy i wyrzucamy. Sos blendujemy na gładko. Mięso podajemy polane sosem z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałam do niego kopytka.

*do sosu możecie dodać niewielką ilość miodu do smaku

Kotlety w sosie z wędzonych śliwek
Kotlety w sosie śliwkowym
Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy :

  1. Ten sos śliwkowy brzmi świetnie, bardzo mnie ciekawi smak mięsa w takim sosie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Uwielbiam miesa na slodko. Chetnie wprosilabym sie na taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos z wędzonych śliwek i cynamonem do mięsa brzmi rewelacyjnie! Myślisz Malwinko że do polędwiczek wieprzowych też się nada?
    Pozdrawiam ciepło!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie!!!!! Kocham te połączenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowicie się zapowiada tak przyrządzone mięsko! znajdę wędzone śliwki to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny pomysł na obiad :-) A ja bardzo lubię dodatek suszonych tudzież wędzonych śliwek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na ten śliwkowy sos .... i jeszcze cynamon i kardamon - uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast wędzonych śliwek mogą być suszone?

    OdpowiedzUsuń
  9. Też chiałabym wiedzieć czy zamiast wędzonych mogą być suszone śliwki ? pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować. Powstanie inne danie, słodsze w smaku, ale z pewnością w dalszym ciągu smaczne :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.