środa, 31 grudnia 2014

Wytrawne ciasteczka z za'atarem

Wytrawne ciasteczka z za'atarem

Wytrawne ciasteczka z za'atarem 

Już za kilka godzin przywitamy Nowy Rok. Spóźnialskim podrzucam przepis na fajne wytrawne ciasteczka, które będą ciekawą przystawką na sylwestrowym stole. Ich przygotowanie zajmie Wam mniej niż 30 minut. Możecie podać je z dodatkiem ulubionego dipu, pasty kanapkowej lub potraktować jako bazę do tartinek, przygotowując mini kanapeczki z różnymi dodatkami. Ja zaserwuję je dziś wieczorem w towarzystwie hummusu z suszonymi pomidorami

Charakterystycznego smaku nadaje tym ciasteczkom dodatek za'ataru. Czym jest za'atar? Jeśli śledzicie na bieżąco FS, to zapewne ta przyprawa jest Wam doskonale znana. To charakterystyczna dla kuchni arabskiej mieszanka, w której skład wchodzi najczęściej suszony tymianek, sumak, nasiona sezamu i oregano. Chyba najbardziej popularnym produktem, do którego wyrobu używa się za'ataru jest chlebek manakeesh. Niezwykle aromatyczny i unikalny w smaku. To pieczony w piekarniku flatbread, którego wierzch smaruje się mieszanką wspomnianych przypraw z dodatkiem oliwy.

Za'atar można wykorzystać w kuchni także na wiele innych sposobów. Ja często wzbogacam o jego dodatek marynatę do pieczonego kurczaka, dipy lub sosy sałatkowe. Nadaje on przyjemnego smaku także pieczonym warzywom. Wystarczy wymieszać go z oliwą i posmarować taką miksturą marchewki, ziemniaki lub cebulę przed włożeniem do piekarnika. Polecam Wam zapoznać się bliżej z tą ciekawą mieszanką przypraw.

Wytrawne ciasteczka z za'atarem 

*Dzisiejszy, ostatni już w tym roku wpis, powstał w ramach promocji produktów wytwarzanych przez kobiety w Autonomii Palestyńskiej. Poniżej kilka słów o projekcie realizowanym przez PCPM.

Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) kończy właśnie realizację projektu w Autonomii Palestyńskiej.  W jego ramach PCPM wspiera rolniczą spółdzielnię utworzoną przez marginalizowane społecznie kobiety we wsi Al-Jalama, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie muru bezpieczeństwa. Dzięki uczestnictwie w projekcie, kobiety te, chcąc mieć realny wpływ na swoje życie, przetwarzają wyhodowane wcześniej rośliny. Jednym z kluczowych produktów wspieranych w ramach projektu PCPM jest właśnie za'atar, który wykorzystałam do przygotowania wytrawnych ciasteczek. Więcej o samej akcji i projekcie przeczytacie na stronie PCPM


WYTRAWNE CIASTKA Z ZA'ATAREM

Składniki (na około 25 sztuk):
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki za'ataru
  • 100 g zimnego masła
  • około 4 łyżek kwaśnej śmietany (zimnej, prosto z lodówki), ewentualne gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i za'atarem. Dodajemy posiekane masło, wyrabiamy między palcami razem z mąką. Dodajemy śmietanę lub jogurt, wyrabiamy gładkie i zwarte ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej śmietany/jogurtu, ewentualnie odrobinę zimnej wody. Ciasto wałkujemy na blacie, podsypując je lekko mąką na grubość około 5-7 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy kółka lub inne dowolne kształty. Ja do wykrawania użyłam kieliszka od wina. Ciastka układamy na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce. Ciasteczka podajemy z dodatkiem hummusu lub ulubionej pasty.


Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy :

  1. świetny, nietypowy pomysł na przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają przepysznie :) Na początku myślałam, że to jakieś małe bułeczki :) A zaatar z wyglądu bardzo mi przypomina paprykarz z kaszy jaglanej, który często robię. Muszę kiedyś zrobić ten zaatar, bo patrząc na składniki to wyjdzie super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedługo mamy domową imprezkę.. muszę wypróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow...jakie cudowne zdjęcia! JESTEM POD WRAŻENIEM! I ten talerz...moje marzenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.