piątek, 19 grudnia 2014

Uszka z mięsem

Uszka z mięsem

Uszka do barszczu z mięsem
Uszka z mięsem
Czy jest coś gorszego od lepienia pierogów? Z całą pewnością lepienie uszek. Gdy ostatnio zabrałam się za robienie uszek, po około 10 minutach zaczęłam doceniać, jak przyjemne i w sumie nie aż tak czasochłonne jest robienie pierogów. Zlepianie maleńkich uszek ciągnie się i dłuży w nieskończoność. Na całe szczęście robię je tylko raz do roku, Na początku staram się zlepiać jak najmniejsze uszka, jednak im bliżej końca pracy, tym uszka stają się coraz większe i obficiej nadziane.

Uszka, które dziś Wam prezentuję, napełniłam farszem mięsnym. Możecie je podać w pierwszy bądź drugi dzień świąt lub nawet w Wigilię, o ile dopuszczacie w ten dzień spożywanie mięsa. A z czym najlepiej podawać uszka z mięsem? Oczywiście z czerwonym barszczem, najlepiej przygotowanym na domowym zakwasie. Polecam mój sprawdzony przepis na barszcz czerwony.

Farsz mięsny do uszek

USZKA Z MIĘSEM

Składniki:
  • ciasto na uszka: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka bardzo gorącej wody, 2 łyżki oleju lub stopionego masła
  • farsz: 450 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak i kawałek wołowiny); waga po oddzieleniu od skóry i kości, 1 duża cebula, 1/3-1/2 szklanki ciepłego rosołu, suszony majeranek, słodka papryka w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Uszka z mięsem - Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na uszka: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy olej/masło, mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto przez kilka minut (nadmiar mąki, która nie została wchłonięta, odsypujemy do kosza). Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. 

Przygotowujemy farsz mięsny do uszek: cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na oleju przez około 4 minuty, aż lekko się zrumieni. Mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce. Stopniowo dodajemy do niego ciepły rosół, mieszając dłonią. Rosołu należy dodać tyle, aby masa była wilgotna, nie może jednak być zbyt luźna. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Zamiast majeranku możecie dodać do farszu zieloną czubricę, która także ciekawie komponuje się z mięsem.

Ciasto na uszka wałkujemy na blacie, podsypując je lekko mąką. Przy pomocy noża kroimy je na kwadraty o boku około 3 cm lub więcej (jeśli chcecie zrobić większe uszka). Na środku nakładamy porcję farszu, sklejamy po skosie, tworząc pierożek w kształcie trójkąta. Kolejno sklejamy dwa końce u podstawy trójkąta i uszko odkładamy na blat oprószony mąką,

W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 2,5 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na czysty talerz. Nie należy gotować zbyt wielu uszek na raz, ponieważ będą się sklejać. Uszka z mięsem podajemy z dodatkiem czerwonego barszczu.

*uszka z mięsem możecie mrozić

Czas przygotowania: 1 godzina.

5 komentarzy :

  1. Choć całą rodziną uwielbiamy uszka z barszczem, w moim domu nigdy się ich nie lepiło. Mama zawsze kupowała je w sprawdzonych miejscach. Pierogi sama nauczyłam się lepić i muszę również kiedyś porwać się na lepienie uszek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co zrobić jak nie ma się maszynki do mielenia mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Pani użyć blendera, rozdrabniacza lub malaksera.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.