środa, 10 grudnia 2014

Świąteczne ciastka z żurawiną i kokosem

Świąteczne ciastka z żurawiną i kokosem

Ciastka z żurawiną suszoną
Świąteczne ciastka z żurawiną i kokosem 

Co roku, poza pierniczkami, piekę na święta różnej maści ciasteczka. Obowiązkowo mniej lub bardziej nadziane bakaliami. Tym razem postawiłam na maślane ciastka nadziane suszoną żurawiną. Miałam dodać do nich jeszcze orzechy, jednak ostatecznie postawiłam na troszkę inną, bo kokosową wersję.

Ciastka, poza wspomnianą żurawiną, skrywają w środku wiórki kokosowe. Mają delikatny posmak i aromat pomarańczy, owocu który zawsze będzie mi się kojarzyć z okresem świątecznym. Gdy razem z Połówkiem turlaliśmy kulki z ciasteczkowej masy, wpadliśmy na pomysł, by obtoczyć je w dodatkowej porcji wiórków. Takie podwójnie kokosowe, nadziane żurawiną ciasteczka, będą pysznym prezentem dla najbliższych.

Ciastka na święta z żurawiną

CIASTKA Z ŻURAWINĄ I KOKOSEM

Składniki (na około 18-20 sztuk):
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (nie aromatu)*
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki suszonej żurawiny, posiekanej
  • dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, miksujemy. Dodajemy wiórki i żurawinę, mieszamy dokładnie dłonią lub łyżką. Ciasto odstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy z niego 20 kulek, każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczamy i układamy na blasze w odstępach. Pieczemy przez około 12-15 minut w temp. 180 stopni. Ciastka studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w metalowej puszce do tygodnia czasu.

*ekstrakt pomarańczowy to nie to samo, co sztuczny aromat. Swój zamawiam o u Skworca. Koszt buteleczki to około 27 zł. Taka buteleczka starcza mi na ponad rok (używam go przede wszystkim w sezonie jesiennym i zimowym).

Świąteczne ciastka z żurawiną
Świąteczne ciastka z żurawiną i kokosem 

Czas przygotowania: 30 minut.

19 komentarzy :

  1. Wspaniałe, bardzo apetyczne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, czym można zastąpić ekstrakt pomarańczowy? Bardzo ciekawy przepis - na pewno wypróbuję:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo u Skworca aktualnie nie ma :-( za to jest waniliowy, który też widzę w wielu przepisach. Dziękuję za podpowiedź, gdzie mogę go kupić :-) ciasteczka zrobię na pewno :-)

      Usuń
    2. Dziewczyny, jeśli nie macie ekstraktu, to go pomińcie. Karolino, waniliowy jest równie cudowny (możesz go też zrobić sama, przepis masz na blogu). Polecam także migdałowy. Kiedyś był u Skworca, ale teraz go nie widzę. Pachnie obłędnie i nadaje przyjemnego smaku.

      Usuń
  3. Grudzień to dla mnie najbardziej aktywny miesiąc pod względem pieczenia. Podobnie jak u Ciebie, obok pierniczków koniecznie muszą się pojawić jakieś ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciasteczka i wyglądają jak śnieżynki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i żurawina - coś mi się wydaje, że te ciasteczka upiekłaś specjalnie dla mnie :)
    Ja z kolei co roku piekę owsiane ciasteczka z żurawiną, orzechami i białą czekoladą. Jakoś tak nie ma dla mnie bez nich Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny pomysł! :) Kokos i żurawina - obie rzeczy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudownie :) Ja póki co, ze świątecznych dań upiekłam tylko pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje właśnie wjechały do piekarnika :-D ależ jestem ciekawa ich smaku!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. My własnie w tym roku stwierdziliśmy, ze napieczemy pierniczków i ciasteczek i upieczemy jedno ciasto ..... bo ciasteczka i pierniczki dłużej świeże są i na dłużej starczą:) .... Twoje bardzo mi się podobaja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja!!! Nie mają szansy przetrwać tygodnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, pomarańcze i mandarynki to symbol świąt bardziej niż mikołaj, kalendarz adwentowy czy śnieg ( którego nie ma). Pomarańcze były w każdej paczce pod choinką i dłuuugo się na nie czekało. A kokos też w święta częściej bywał w wypiekach. Smakowite takie ciacha muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  13. z kokosem mi nie po drodze ale i tak Twoje ciasteczka wyglądają przepysznie:)

    ps. my z córcią pieczemy pierniczki, wdzięczny temat do dekoracji;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  14. rewelacyjne, przepyszne! i jakie proste do wykonania! dziękuję za przepis
    Kinga

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.