wtorek, 9 grudnia 2014

Śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą

Śledzie z ogórkiem i cebulą
Śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą

Śledzie przygotowuję stosunkowo rzadko. Najczęściej na święta lub przy okazji spotkań rodzinnych (czyt. imieniny i inne imprezy okolicznościowe). Zazwyczaj robię wtedy bardzo proste śledzie w oleju z dodatkiem ogórków i cebuli. Są dość uniwersalne i lubiane przez większość amatorów tej ryby.

Po odpowiednim wymoczeniu, matjasy osuszam i kroję w mniejsze kawałki. Można je też zwijać w roladki i spiąć wykałaczką. Kolejno układam je w dużym słoiku, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem, posypuję pokrojonymi w kostkę korniszonami i cebulą a całość zalewam olejem z dodatkiem octu winnego. Jeśli nie przepadacie za tym ostatnim, możecie pominąć jego dodatek w przepisie. Jego smak nie jest jednak mocno wyczuwalny.

Śledzie w oleju najlepiej zrobić na dwa dni przed planowanym podaniem, ale będą także smaczne następnego dnia po przygotowaniu.

Świąteczne śledzie z ogórkami i cebulą

ŚLEDZIE Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM I CEBULĄ

Składniki:
  • pół kg solonych matjasów
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 większa cebula lub dwie średniej wielkości
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • olej 
Przygotowanie:

Płaty śledziowe zalewamy wodą i moczymy. W trakcie moczenia warto zmienić wodę. Długość moczenia będzie uzależniona od samego produktu, jak i naszych preferencji smakowych. Ja najczęściej moczę śledzie przez 1-2 godziny, czasem dłużej w przypadku bardzo słonej ryby. Najlepiej odkroić kawałek śledzia i spróbować, czy jest już dobry. Do moczenia możecie też użyć mleka lub pół na pół mleka i wody. 

Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Jeśli chcecie złagodzić jej smak, sparzcie ją wodą na sicie i osuszcie. Możecie też użyć łagodniejszej w smaku cebuli czerwonej. Ogórki kroimy w kostkę. W litrowym słoiku układamy kilka kawałków śledzi, oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy cebulką i ogórkami. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Całość polewamy octem i zalewamy olejem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Śledzie będą już smaczne kolejnego dnia. Najlepiej potrzymać je przez około 2 dni. Śledzie z ogórkiem można przechowywać w lodówce przez około 7-10 dni.

*do śledzi możecie dołożyć także 1-2 listki laurowe i 1-2 ziarenka ziela angielskiego.

Śledź z ogórkiem przepis
Śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy:

  1. Pyszne.Ja dodaje jeszcze duzo pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże zioła też są fajnym dodatkiem do takich śledzi. Ja najczęściej stawiam na koperek :)

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł na śledzie:) ładny talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem okropną śledziarą, tak jak moja rodzina. Twoja wersja bardzo by mi smakowała...

    OdpowiedzUsuń
  4. biorę w ciemno:) kocham śledzie pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śledzie lubię, ale robię bardzo, bardzo rzadko:) ....podoba mi się Twoja wersja, u nas najczęściej w śmietanie gości:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co ja mogę powiedzieć o śledziach ;) Tylko tyle: ♡♡♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz, bardzo długo nie lubiłam śledzi. Serio. Był okres, że jadłam tylko takie mocno zamarynowane w occie, żeby nie czuć smaku...śledzia. nienormalne. Teraz uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP