środa, 17 grudnia 2014

Schab pieczony ze śliwką (w rękawie)

Schab pieczony ze śliwką (w rękawie)

Schab ze śliwką
Schab ze śliwką (pieczony w rękawie)

Do świąt pozostało już tylko kilka dni, śpieszę więc do Was z przepisem na domową wędlinę, a mianowicie popularny schab faszerowany śliwkami.

Schab pieczony na Boże Narodzenie nadziewam zawsze polskimi wędzonymi śliwkami. Teraz zakupicie je bez większych problemów. Najlepiej poszukać ich na stoiskach z bakaliami na wagę. Jeśli nie macie do nich dostępu (lub najzwyczajniej za nimi nie przepadacie, są bowiem dość specyficzne w smaku), użyjcie śliwek suszonych. Warto jednak postawić na nasze krajowe śliwki, które są o wiele smaczniejsze, aniżeli popularna śliwka kalifornijska. Śliwkę suszoną możecie dodatkowo krótko namoczyć w niewielkiej ilości alkoholu. Jeśli mnie pamięć nie myli, to w taki własnie sposób traktował je śp. Pan Maciej Kuroń. Tu fajnie sprawdzi się np. żubrówka.

Pieczony schab dość często wychodzi suchy. Jest to najczęściej spowodowane stanowczo zbyt długim czasem pieczenia. Ja przyjmuję około 30 minut pieczenia na pół kg schabu. Czasem wina leży także po stronie samego mięsa. Schab przed pieczeniem obsmażam na patelni, dzięki czemu wszystkie soki zostają zamknięte w środku. Później przekładam go do rękawa i wstawiam do piekarnika. Jeśli chcecie pominąć etap smażenia, wówczas warto do rękawa wlać około 1/2 szklanki bulionu (oczywiście domowego o małej zawartości soli, ewentualnie wody).

Schab ze śliwką jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie serwować go na półmisku z innymi wędlinami lub przygotować z dodatkiem galaretki na bazie rosołu.

Schab faszerowany z piekarnika

SCHAB ZE ŚLIWKĄ (PIECZONY W RĘKAWIE)

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • kilkanaście suszonych lub wędzonych śliwek (ja na święta faszeruję schab śliwkami wędzonymi)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu z białego wina

Schab ze śliwką - przygotowanie:

Przy pomocy długiego wąskiego noża robimy nacięcie w środku schabu (wzdłuż nie do końca, wówczas wygodniej się go nadziewa). Do środka wkładamy suszone lub wędzone śliwki (najlepiej przesuwać je trzonkiem wąskiej drewnianej łyżki). Mięso nacieramy solą i pieprzem. Olej mieszamy z majerankiem i słodką papryką, dodajemy drobno posiekany czosnek, ocet. Jeśli chcecie, by schab był lekko pikantny, dodajcie także ostrą papryczkę w proszku lub mielone chili. Mięso nacieramy olejem z przyprawami. Ja dodatkowo mój kawałek schabu związałam sznurkiem. Odstawiamy je do lodówki na 1-2 doby (najlepiej przechowywać je w pojemniku z pokrywką). 

W dniu pieczenia należy wyjąć mięso z lodówki na około 30-40 minut wcześniej w celu ocieplenia go. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso (możecie zdjąć z niego nadmiar czosnku, aby się nie przypalił), obsmażamy ze wszystkich stron, aż pory na mięsie się zamkną. Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia, spinamy klipsem. Układamy na blasze. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut na każde pół kg mięsa (czyli w przypadku mięsa o wadze 1 kg - 60 minut). Rozcinamy rękaw, mięso wyjmujemy. Jeśli ma być jedzone na ciepło, dajemy mu odpocząć przez około 10-15 minut. Jeśli schab ze śliwką ma być podawany jako wędlina, po ostudzeniu odkładamy go do lodówki i kroimy dopiero następnego dnia. 

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

29 komentarzy :

  1. robię tak samo, czasem nadziewam suszonymi morelami

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam schab nadziewany śliwkami, muszę koniecznie zrobić taki na dniach, bo dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. aby był wilk syty i owca cała, ja nadziewam połowe śliwką, a od drugiego końca upycham morele... pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie schab tez zagoscil na swiatecznym stole☺
    Pozdrawoam juz prawie noworocznie☺
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie Pani kupuje wędzone śliwki?
    Pozdrawiam Klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio, zaopatruję się w nie w sklepach z bakaliami na wagę. Nawet w warzywniaku obok mojego domu można nabyć takie śliwki w okresie świątecznym. W marketach niestety ich nie widziałam.

      Usuń
  6. oj myślałam że w jakimś internetowym i też skorzystam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam schab ze sliwkami ale czy konieczny jest ocet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz octu winnego, to pomiń go. Schab będzie równie smaczny.

      Usuń
  8. Pycha.To już wiem co zrobię na niedzielny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety jestem zmuszona do wcześniejszych przygotowań do świąt, czy mogę schab podpiec a następnie zamrozić i w dniu imprezy rozmrozić i włożyć do piekarnika ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem o wiele lepiej i wygodniej byłoby byś upiekła schab ze śliwką i go zamroziła w całości. Bałabym się, że podpiekanie, mrożenie, rozmrażanie, ponowne pieczenie zbytnio wysuszy mięso.

      Usuń
  10. instrukcja rękawa stwierdza, że należy potrawę umieścić w nienagrzanym piekarniku. czy podany czas pieczenia (30 min na każde 0,5 kg) to czas pieczenia w już rozgrzanym piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso w rękawie wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut na pół kg mięsa w piekarniku nagrzanym.

      Usuń
  11. Czy rękaw do pieczenia się nacina,żeby dochodziło powietrze, czy piecze się w całkowicie zamkniętym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z instrukcją nakłuwa się w 2-3 miejscach. Ja nigdy nie nakłuwałam (dopiero pod sam koniec).

      Usuń
    2. czy śliwki trzeba namoczyć przed wlozeniem do schabu? Czy warto 15 min przed zakończeniem pieczenia wyciągnąć mięso z rękawa żeby się zarumienilo?

      Usuń
    3. Jeśli śliwki są obeschnięte, warto namoczyć je krótko w ciepłej wodzie lub alkoholu (np. żubrówce). Co do rozcinania, to można na dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia.

      Usuń
  12. Moim zdaniem sznurek, którym obwiązałaś mięso spali się w czasie obsmażania, mylę się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sznurek wędliniarski w trakcie obsmażania nie spali się. Mięso nie spędzi na patelni kilkudziesięciu minut tylko kilka.

      Usuń
  13. Co daje ocet winny ?
    Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso szybciej kruszeje.

      Usuń
    2. Dziękuję 😊😆

      Usuń
  14. Ja zabrałam się do roboty chcąc zrobić galarecie. Ale nie doczytałam i nacielam z gory. Nafaszerowalam sliwkami i związałam nicią. Gdy po upieczeniu wystygnie i zacznę go ciac to śliwki wypadną? Boję sięże wszystko stracone. Gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak odstoi przez kilka-kilkanaście godzin w lodówce to powinno być ok. Rozetnij nić tuż przed krojeniem. Krój ostrym nożem, warto go zmoczyć pod zimną wodą, aby śliwki nie kleiły się do ostrza.

      Usuń
    2. Bardzo się kuje za odpowiedz. Tak też zrobię. Wesołych swiat

      Usuń
  15. Malwinno, zrobiłam wedle Twojej receptury - pyszny, kruchy i soczysty. Dziękuję za wspaniały przepis.
    P.S. Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zastąpić ocet winny, balsamicznym lub jabłkowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostałabym przy winnym lub rozcieńczyła spirytusowy.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.