piątek, 5 grudnia 2014

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Paszteciki drożdżowe z mięsem
Paszteciki z mięsem

Część z Was jest już zapewne myślami przy nadchodzących świętach. Jak co roku, przygotowałam kilka przepisów, które fajnie wpiszą się w bożonarodzeniowe menu. Zaczynamy od drożdżowych pasztecików z mięsnym farszem. Takie paszteciki możecie podać jako dodatek do barszczu czerwonego w pierwszy lub drugi dzień świąt. 

Bazę do farszu stanowi mięso z rosołu. Ja najczęściej wykorzystuję przede wszystkim drób i kawałek wołowiny. Oczywiście możecie przygotować farsz także z innego mięsa, np. gotowanej wieprzowiny czy cielęciny. Sam farsz najlepiej wykonać 1-2 dni wcześniej przed planowanym pieczeniem, dzięki czemu zaoszczędzicie sobie troszkę czasu. Także ciasto na paszteciki można zrobić wcześniej. Po wyrobieniu ciasta należy je umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do wyrośnięcia na minimum 12 godzin. Takie ciasto możecie przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. W dzień pieczenia należy je wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej i ocieplić w temperaturze pokojowej. Później pozostaje Wam już tylko formowanie pasztecików i pieczenie.

Przy okazji osobom na diecie wykluczającej jedzenie mięsa polecam przepis na paszteciki z pieczarkami oraz paszteciki z kapustą i grzybami.

*Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Justinką. Zajrzyjcie do niej i zobaczcie jej wersję pasztecików z mięsem. 

Paszteciki z mięsem z rosołu

PASZTECIKI Z MIĘSEM 

Składniki (na około 20 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 550)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g miękkiego masła (lub roztopionego i przestudzonego), ewentualnie olej lub oliwa
  • farsz: 400 g mięsa z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości); u mnie drób i kawałek wołowiny, 1 cebula, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/3-1/2 szklanki ciepłego rosołu, sól i pieprz do smaku
  • do posmarowania: 1 żółtko roztrzepane z niewielką ilością wody
  • ulubione ziarna do posypania (np. sezam, czarnuszka, siemię lniane)
Przygotowanie:

Przygotowujemy farsz mięsny do pasztecików: cebulę siekamy drobno, smażymy na rozgrzanym oleju, aż lekko się zrumieni. Mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy stopniowo ciepły rosół i wyrabiamy dłonią. Rosołu należy dodać tyle, aby farsz był wilgotny. Nie może być jednak zbyt rzadki. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie mieszamy. Do farszu możecie dodać także niewielką ilość warzyw z gotowania rosołu, np. kawałek marchewki i selera. 

Przygotowujemy ciasto na paszteciki drożdżowe: mąkę umieszczamy w misce, mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, żółtko i masło. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na podłużny placek, lekko podsypując ciasto mąką (patrz: jak formować drożdżowe paszteciki). Na środku układamy pasek mięsnego farszu. Ciasto zlepiamy, odwracamy łączeniem do dołu. Roladki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rulony kroimy ostrym nożem (warto go przed krojeniem dodatkowo naostrzyć) na kawałki o szerokości około 3 centymetrów i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-18 minut. Podajemy jako dodatek do czerwonego barszczu.

*paszteciki możecie przygotować w wersji pół na pół z mąki pszennej zwykłej i pszennej razowej


Paszteciki do barszczu przepis
Paszteciki z mięsem

Paszteciki do barszczu przepis
Paszteciki z mięsem

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

9 komentarzy :

  1. Barszczyk w towarzystwie uszek lub pasztecików to dla mnie punkt obowiązkowy każdych Świąt. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też wolę paszteciki od krokietów:) od kilku lat robię takie na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki zestaw mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety, ale musiałam jak na razie wykluczyć mąkę, więc musiałabym jeśc samo nadzionko .... ale kocham apszteciki wszelkiej maści:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne i takie estetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    przepis na to ciasto jest rewelacyjny. Ciasto nie klei się do rąk podczas wyrabiania, jest pachnące-użyłam roztopionego masła, puszyste po upieczeniu.
    Rewelacja. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sprawdzilam przepis na ciasto, doskonaly. Paszteciki sa puszyste, rozplywaja się w usta. Wydaje mi się, ze wlozylam za duzo farszu, po upieczeniu lekko wyplynal ze swoich ram. Paszteciki zagoszczą na wigilijnym stole. Dziekuje za przepis. Wesolych Swiat.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.